Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Στοπ στην εγκληματικότητα-Προστασία και ασφάλεια

                                           
                                                         
  Γράφει ο Θάνος Κόκκαλης

   Η αύξηση της εγκληματικότητας ποσοτικά και ποιοτικά, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, περικοπών και
λαθρομετανάστευσης, αποτελεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός που βιώνει στο πετσί του κάθε δημότης αυτής της χώρας, λιγότερο ή περισσότερο. Κάθε δήμος οφείλει να απαιτεί και να πιέζει καταρχήν για την πληρέστερη αστυνόμευση που συνεπάγεται ότι πρέπει η πολιτεία να παρέχει τα απαραίτητα μέσα και τους πόρους τουλάχιστον για τις βασικές ανάγκες της αστυνομικής αρχής. Οι αστυνομικοί καλούνται να εφαρμόσουν τον όποιο νόμο με μειωμένο προσωπικό, καύσιμα, περιπολικά, αλεξίσφαιρα, με ρίσκο την ίδια τους την ζωή και έξοδα από την τσέπη τους, ενώ η πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις με συνεχώς μειωμένους προϋπολογισμούς. Η αστυνομία θέλει αλλά δεν μπορεί ενώ συχνά το νομικό πλαίσιο πιάνεται αδιάβαστο από την εξέλιξη του εγκλήματος και αναφέρεται σε εποχές κατά τις οποίες «κοιμόμασταν με τις πόρτες ανοιχτές». Αντί να περιμένουμε, παθητικά την κατάσταση να αλλάξει , με την πλήρη κάλυψη των αναγκών των αστυνομικών τμημάτων και αρχών και την αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου, οφείλουμε να εξετάσουμε λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν προστατευτικό δίχτυ κάθε γειτονιάς απέναντι στις ορέξεις του εγκλήματος που δεν γνωρίζει από δημοτικά σύνορα. Το Πρόγραμμα Προστασίας της Γειτονιάς ή Neighborhood Watch, εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια σε πολλούς δήμους μεγάλων χωρών ευρωπαϊκών και μη. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και με ελάχιστο κόστος τρόπος για την πρόληψη εγκληματικών ενεργειών και την μείωση του φόβου και της ανασφάλειας που αυτές δημιουργούν.
Παράλληλα σφυρηλατεί "συμμαχίες" μεταξύ κατοίκων και επιχειρήσεων, βοηθάει στη μείωση διαρρήξεων και άλλων εγκληματικών πράξεων και αναδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ αστυνομίας και τοπικών Κοινοτήτων που αυτή υπηρετεί.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα το "Πρόγραμμα Προστασίας της Γειτονιάς" δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί επίσημα, ενώ αντίθετα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, η προστασία της γειτονιάς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Αστυνομίας για την πάταξη του εγκλήματος! Ο Δημήτρης Αλεξίου ο οποίος μας μετέφερε αφιλοκερδώς χρήσιμα στοιχεία και οδηγίες, είναι ειδικός σύμβουλος σε θέματα Ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, παλεύει ήδη είκοσι χρόνια για την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα και ακόμα το παλεύει.
Το Πρόγραμμα λειτουργεί με την εθελοντική συμμετοχή ενεργών κατοίκων μιας περιοχής, σε συνεργασία με το οικείο Α.Τ.,  με σκοπό τη μείωση του εγκλήματος στις γειτονιές.
Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος, με στόχο να εκπαιδεύσει τους κατοίκους, αναφορικά με το ρόλο και τις ευθύνες τους, στην αποτροπή εγκληματικών ενεργειών και να τους ενθαρρύνει να δραστηριοποιηθούν παίρνοντας μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, τέτοιων ενεργειών. Το Πρόγραμμα καλεί τους κατοίκους να κάνουν κι εκείνοι ένα βήμα και να στηρίξουν την Αστυνομία στην δημιουργία μιας συλλογικά εργαζόμενης κοινωνίας, με σκοπό την επίτευξη ασφαλέστερης και όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς εγκλήματα γειτονιάς.
Οι Ομάδες του Προγράμματος συζητούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η περιοχή τους και με σύνεση και αντικειμενικότητα προτείνουν ανάλογες λύσεις.
Το Α.Τ. παρέχει στις Ομάδες ενημέρωση σχετικά με την εγκληματικότητα της περιοχής τους και τις εκπαιδεύει σε διάφορες τεχνικές αντιμετώπισης εγκλημάτων.
Η ραχοκοκαλιά του εγχειρήματος αποτελείται από τους «συνδέσμους» που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των κατοίκων με τα αστυνομικά τμήματα και τους «καθοδηγητές» ,δηλαδή τους αξιωματικούς που αποτελούν με την σειρά τους τον συνδετικό κρίκο των αστυνομικών αρχών με τους κατοίκους της γειτονιάς. Οι «καθοδηγητές» είναι επίσης υπεύθυνοι για:
1) Παρακολούθηση εγκληματικών τάσεων με ηλεκτρονικά όργανα.
2) Συνεργασία με την κοινότητα και τους επικεφαλής των τμημάτων τους για την εξασφάλιση της επιτυχίας του Προγράμματος. Οι ευθύνες αναθέτονται σε όλα τα πληρώματα περιπολικών.
3) Δραστηριοποιούνται σαν σύνδεσμοι μεταξύ των ομάδων επόπτευσης της γειτονιάς και είναι πάντα ενήμεροι για εγκληματικά στοιχεία και ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε γειτονιάς.
Aξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές του εν λόγω Προγράμματος, σε κάποιες από αυτές η παρακολούθηση της γειτονιάς με ηλεκτρονικά μέσα εφαρμόζεται στο έπακρο κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμό σχετικά με το αν πρόκειται για παραλλαγή του Μεγάλου Αδελφού και παρακολούθηση μέσω καμερών. Πιο συγκεκριμένα σε δήμο της Αγγλίας ,κάθε δρόμος και κάθε σοκάκι παρακολουθείται από δίκτυο καμερών συνδεδεμένο με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σε άλλους δήμους προτίμησαν την πιο απλή σχετική εκδοχή, που φτάνει μέχρι την ανάρτηση πινακίδων που ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο ότι η περιοχή επιβλέπεται από τηνNeighborhood Watch και η οποία απο μόνη της επιφέρει μείωση της εγκληματικότητας κατά 30%!
Η ευελιξία  του  προγράμματος επιτρέπει την εφαρμογή του σε μία ή πολλές γειτονιές και όχι απαραίτητα σε ολόκληρο τον δήμο. 
Όσοι αναγνώστες επιθυμείτε αναλυτικότερη και πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το Πρόγραμμα, την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ,επικοινωνήστε μαζί μου άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου