Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

"Ποιος ποιος ο Μαύρος ο Θεός" που έμενε στο Π.Φάληρο-Η ιστορία του Θωμά Μαύρου [ΒΙΝΤΕΟ]

Κι αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε τον εφεύρουμε. .. Ευτυχώς, για το ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξε ο Θωμάς Μαύρος. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1954. 



Ένα παγωμένο χειμωνιάτικο απόγευμα. Ο Πανιώνιος παίζει στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πιερικό. Ο 7χρονος Θωμάς δεν χάνει εντός έδρας παιχνίδι. Ο καιρός δεν είναι καλός και ο πατέρας του αποφασίζει ότι δεν θα πάνε. Τι ήταν να το ακούσει ο Θωμάς. Έγινε επανάσταση. Σηκώθηκε και έφυγε από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο για να περπατήσει τρία χιλιόμετρα και να φτάσει στο γήπεδο. Κάθισε στην είσοδο, εκεί από που θα έμπαιναν τα ινδάλματά του. Το κρύο ήταν τσουχτερό.
Η ομάδα έφτασε, τον είδε ο τότε αρχηγός, Τάκης Παπουλίδης, και τον ρώτησε που είναι ο πατέρας του.  Ο μικρός απαντά ότι είναι Πανιώνιος, αλλά δεν έχει εισιτήριο για να μπει. Ο Παπουλίδης τον παίρνει στα αποδυτήρια και θέλει να κάνει πλάκα μαζί του. «Θέλεις να παίξουμε κεφαλιές;» τον ρωτά. 
Έκαναν 65 κεφαλιές, χωρίς να πέσει κάτω η μπάλα. «Να πας να πεις στον πατέρα σου να σου πάρει μια στολή ποδοσφαιρική του Πανιωνίου και κάθε Κυριακή θα βγαίνεις μαζί με την ομάδα, μαζί με μένα δηλαδή, ως γούρι, μασκότ» του λέει ο Παπουλίδης. Ήταν η πρώτη επαφή του Μαύρου με αποδυτήρια ομάδας. Πρώτα ήταν η μασκότ, το 1968 γίνεται μέλος της εφηβικής ομάδας  του Πανιωνίου και δύο χρόνια μετά είναι πια επαγγελματίας. Ντεμπούτο με τους Νεοσμυρνιώτες στην Α' Εθνική τον Σεπτέμβριο του 1970 στη νίκη με 2-1 επί της Προοδευτικής. 
Ήταν 17 χρόνων και έκανε  επτά ώρες προπόνηση. Σκεφτόταν τους συμμαθητές του που απολάμβαναν την εφηβεία τους και αυτός την ίδια ώρα πέθαινε από τους πόνους και την κούραση. Στο γήπεδο ήταν αγρίμι. Έξω από αυτό ταπεινός και ήρεμος. Είχε είδωλο εκείνη την εποχή;  «Είχα τον Τζορτζ Μπεστ, που τότε μεσουρανούσε και μου άρεσε πάρα πολύ. Είχα δει ορισμένα πράγματα και προσπαθούσα να κάνω κάποιες κινήσεις του. Στην αρχή μικρός είχα δει λίγο ότι ψιλό-μοιάζουμε». 
Στις 16 Φεβρουαρίου του 1972 ο Μαύρος, αυτός που θα γινόταν ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος βρίσκοντας το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα 261 φορές, έκανε το ντεμπούτο του και στην εθνική ομάδα στη συντριβή με 5-0 από την Ολλανδία των Κρόιφ και Νέεσκενς. «Σήμερα όλα ήταν μαύρα για την ομάδα μας, εκτός από την απόδοση του μικρού» θα πει μετά τον αγώνα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μπίλι Μπίγκαμ. 


Το 1974 ο τότε προπονητής της ΑΕΚ, Φράντισεκ Φάντροκ, ζητάει από τον Λουκά Μπάρλο να πάρει τον Μαύρο. Το είπε και έγινε, δύο χρόνια αργότερα. Ο 22χρονος Μαύρος βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον Πανιώνιο και ζητούσε να μείνει ελεύθερος, επειδή η ομάδα ανανέωνε, χωρίς τη συγκατάθεσή του, το δελτίο που είχε υπογράψει όταν ήταν ανήλικος. Tο Πρωτοδικείο Αθηνών τον δικαίωσε και ο Μαύρος θα υπογράψει το συμβόλαιό του με την «Ένωση» στο ζαχαροπλαστείο «Διεθνές» στη Λεωφόρου Συγγρού. 
Έγινε το σύμβολο της «Ένωσης» τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, έγινε ο «Θεός» της. Καθιερώθηκε στη ρεβάνς με την ΚΠΡ (νίκη με 3-0) το 1977. Το 1978 κατέκτησε το νταμπλ με τον «Δικέφαλο». Την επόμενη σεζόν κατακτά το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ και το 1983 το Κύπελλο Ελλάδας. Το τέλος της καριέρας του Μαύρου στην ΑΕΚ ήρθε στις 11 Απριλίου 1987 στο «Ολυμπιακό Στάδιο» στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όταν ο τότε προπονητής της «Ένωσης», Νίκος Αλέφαντος τον αντικατέστησε στο 80ο λεπτό. Ήταν η εντολή που είχε πάρει από τον ίδιο τον πρόεδρο του συλλόγου, Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Κορυφώθηκε με αυτόν τον τρόπο μια κόντρα που είχε ως αποτέλεσμα να μην παίξει ο ποδοσφαιριστής σε άλλο αγώνα της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν. 
Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α' Εθνικής και τρίτος στην ιστορία του Πανιωνίου, πίσω από τους Γιώργο Δέδε και Θανάση Ιντζόγλου.  Τέσσερις φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1978, 1979 και 1985 με την ΑΕΚ και το 1990 με τον Πανιώνιο), ενώ τα 31 γκολ που σημείωσε το 1979 τον ανέδειξαν δεύτερο σκόρερ στην Ευρώπη και του χάρισαν το ασημένιο παπούτσι. Είναι ο ένας από τους τέσσερις ποδοσφαιριστές που ξεπέρασαν τις 500 συμμετοχές στην Α' Εθνική (501). Με τον Πανιώνιο είχε 224 συμμετοχές και 86 γκολ και με την ΑΕΚ 277 συμμετοχές και 174 γκολ. Πέτυχε 11 γκολ με την εθνική ομάδα, με την οποία πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980. Το 1981 έπαιξε στην μεικτή Ευρώπης και στην μεικτή Κόσμου το 1984.
Ο Θωμάς Μαύρος γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1954. Αποχώρησε από την ενεργό δράση στις 14 Νοεμβρίου 1993. Σπουδαίος τεχνίτης, είχε άψογο κοντρόλ, φοβερό αριστερό πόδι, πλασέ στην κίνηση, ήταν εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι... Τα είχε όλα... Ήταν ο θεός... 
      Πηγή: sdna.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου