Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Η γραμμή υδροπλάνων Παλαιό Φάληρο-Κωνσταντινούπολη [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Υπήρχε γραμμή υδροπλάνων Παλαιό Φάληρο-Κωνσταντινούπολη από το 1928! Το σημείο όπου προσγειωνόταν και απογειωνόταν στο Παλαιό Φάληρο ήταν το σημείο του σημερινού Τροκαντερό. Και το ανάλογο σημείο στην Κωνσταντινούπολη ήταν το Μπουγιούκντερε (Büyükdere). To ταξίδι διαρκούσε εννέα ώρες με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Σύρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ---) Π.Φάληρο:Περνάει ο κόσμος και μουντζώνει τον Phylax!Ποιοι ετοιμάζουν μηνύσεις


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με την υπογραφή του Κλίτωνα Σαματιάδη δίνει εξήγηση σχετικά με την εγκατάσταση του τόσο μεγάλου αριθμού Κωνσταντινουπολιτών στο Παλ. Φάληρο, στο Καλαμάκι και στη Νέα Σμύρνη.

Η εξήγηση που δίνει ο αρθρογράφος, είναι ότι υπήρχε γραμμή υδροπλάνων Παλαιό Φάληρο-Κωνσταντινούπολη από το 1928! Το σημείο όπου προσγειωνόταν και απογειωνόταν στο Παλαιό Φάληρο ήταν το σημείο του σημερινού Τροκαντερό. Και το ανάλογο σημείο στην Κωνσταντινούπολη ήταν το Μπουγιούκντερε (Büyükdere). To ταξίδι διαρκούσε εννέα ώρες με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Σύρου.


«Όπως είναι γνωστό ,στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου διαμένει μεγάλος αριθμός Κωνσταντινουπολιτών αναλογικά. Την ακολουθεί η Νέα Σμύρνη και το Καλαμάκι, όπου οι τρεις δήμοι συνορεύουν μεταξύ των. Το Παλαιό Φάληρο αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση όπου σε όλο το μήκος της ακρογιαλιάς του Αργοσαρωνικού από το Δέλτα έως και το Σούνιο εβδομήντα έξη χιλιόμετρα είναι η μοναδική παραλία που έχει στατική και συμπαγή δόμηση με συνεχή συνάφεια περιρρέοντος χώρου και περιβάλλοντος. Η μακροσκελή αμμουδιά, το ανάλογο φάρδος πεζοδρομίου, η Λεωφόρος Ποσειδώνος και οι πολυκατοικίες με συναφή αισθητική δίνουν την αίσθηση μιας Ριβιέρας ως μοναδικής σε όλη την Αττική. Είναι πολύ κοντά στο Κέντρο με καλή συγκοινωνία.

Πάντα είχα την απορία ποιοι ήταν οι Κωνσταντινουπολίτες που είχαν συναίσθηση των περιοχών στην Αθήνα και που επέλεξαν πρώτοι αυτήν την περιοχή και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Υπέθετα ότι μάλλον πρέπει να ήταν κάποιοι από τους απελαθέντες του 1964 από την Κωνσταντινούπολη επειδή την δεκαετία του 70 η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου ήταν πλέον πολύ γνωστή στους Πολίτες. Όμως μια πληροφορία σε κάποιο ταξιδιωτικό οδηγό του Ελευθερουδάκη (έκδοση 1930 ) διάβασα ότι η συναίσθηση προς την περιοχή Παλ. Φαλήρου στους Κωνσταντινουπολίτες χρονολογείται από πολύ παλαιοτέρα. Κι αυτό, επειδή υπήρχε αεροπορική γραμμή κατευθείαν από το Παλαιό Φάληρο στην Κωνσταντινούπολη από το 1928!!!!! Ήταν η γραμμή Μπρίντιζι-Παλαιό Φάληρο-Σύρος-Κωνσταντινούπολη. Επρόκειτο για υδροπλάνα της ιταλικής εταιρίας Αero Εspresso. Ο χώρος όπου προσγειωνόταν και απογειωνόταν στο Παλαιό Φάληρο ήταν το σημείο του σημερινού Τροκαντερό. Το ανάλογο σημείο στην Κωνσταντινούπολη ήταν το Μπουγιούκντερε. Το ταξίδι διαρκούσε εννέα ώρες με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι της Σύρου».



Προσγείωση στο Μπουγιούκντερε. Επιβάτες από το Παλ. Φάληρο



Περιοχή Παλ. Φάληρο. Επιβάτες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο υδροπλάνο για Κωνσταντινούπολη




Νεοαφιχθέντες Κωνσταντινουπολίτες στο Παλ. Φάληρο από Κωνσταντινούπολη, δεκαετία 1930





πηγή:alimosonline.gr

Source: http://www.alimosonline.gr/17568-%CE%B7-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C-%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%AE%CF%81%CF%87%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B8%CF%8C%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου