Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η δική μας "Αμφίπολη" στο Δέλτα Φαλήρου!

Στην Ελλάδα όπου και να σκάψεις αρχαία θα βρεις, δεν είναι υπερβολή είναι πραγματικότητα. Ο τύμβος της Αμφίπολης έστρεψε το βλέμμα όλης της ανθρωπότητας στην χώρα μας, στην ιστορία της, η οποία σφυρηλάτησε την παγκόσμια εξέλιξη και τον πολιτισμό, άσχετα αν ο σημερινός πολιτισμός αποτελεί ατυχές απόγονο του αρχαίου ελληνικού ,η σφραγίδα υπάρχει. Δεν μπορεί, το Φαληράκι μας του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθη των χρόνων, να μην έχει αρχαία! Εξάλλου και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γούστο και γνώριζαν καλύτερα απ όλους πώς να επιλέγουν τοποθεσίες για να δημιουργήσουν και να αφήσουν το στίγμα τους. Από το 1915 η αρχαιολογική υπηρεσία εντόπισε στο Δέλτα Φαλήρου, δείγματα του σημαντικότερου μέχρι στιγμής, νεκροταφείου της αρχαϊκής περιόδου στην Αττική.

Ο Στρατής Πελεκίδης, επικεφαλής της τότε ομάδας ανασκαφών είχε την χαρά να εντοπίσει τα πρώτα ευρήματα τα οποία παρέδωσαν την σκυτάλη στις ανασκαφές που έγιναν στο πλαίσιο κατασκευής του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» .Η σύγχρονη ανασκαφή ξεκίνησε τον Απρίλιο του2012 και ολοκληρώθηκε το 2013 ενώ εκτός από το αρχαίο νεκροταφείο αποκαλύφθηκαν, ένας αρχαίος δρόμος καθώς και ίχνη οδογέφυρας που εξυπηρετούσε την απρόσκοπτη συνέχεια του δρόμου πάνω από χείμαρρο. Σε μια έκταση 3.000τμ βρέθηκαν 1.069 ταφές εκ των οποίων οι 587 είναι διανοιγμένες (λάκκοι) ,οι 358 αφορούν σε ταφές βρεφών και νηπίων μέσα σε αγγεία και οι 88 είναι ταφικές πυρές .
Το πιο εντυπωσιακό και σπάνιο εύρημα αποτελεί το ξύλινο φέρετρο νεαρού ατόμου που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής και το νερό, την άμμο και στρώματα αργίλου.
Οι ταφές των βρεφών και των νηπίων συνοδεύονται από ιδιαίτερα κτερίσματα που φανερώνουν την ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα που έδειχναν οι άνθρωποι της συγκεκριμένης κοινωνίας στις μικρές ηλικίες. Στο σύνολο τους οι ταφές φανερώνουν έναν πληθυσμό με έντονο υποσιτισμό καθώς και καταπόνηση του μυοσκελετικού. Όλα αυτά στο Δέλτα Φαλήρου, θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να τα θαυμάσουμε, στην έκθεση που έχει δρομολογηθεί και θα φιλοξενηθεί από το Ίδρυμα Νιάρχος και όχι μόνο. Σε περίπτωση που η Αμφίπολη πέφτει μακριά, μην σκάτε, μια βόλτα στο Δέλτα θα ικανοποιήσει την περιέργεια που συνοδεύεται από θαυμασμό και ταξίδι στον χρόνο.

                                         Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην "F Times" Νοεμβρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου