Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ των εθελοντών Κων/πολιτών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. [ΒΙΝΤΕΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ]

Στο Παλαιό Φάληρο θα αναγερθεί μνημείο όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των 183 εθελοντών που σκοτώθηκαν υπηρετώντας την Ελλάδα.


Στο πλαίσιο των 90 χρόνων από την ίδρυσή του και ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών την περασμένη Τετάρτη τίμησε τους Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το λόγο πρώτα πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Λεύκαρος, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των εκατοντάδων Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών.






Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κωνσταντινουπολίτης ερευνητής Νίκος Μιχαηλίδης, ο οποίος παρουσίασε τη δράση των 1.000 περίπου συμπατριωτών του που κατατάχτηκαν ως εθελοντές για να πολεμήσουν στο Αλβανικό μέτωπο, στη Μέση Ανατολή, ακόμη και στο Ρίμινι της Ιταλίας, όπου 183 από αυτούς έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην αυταπάρνηση των εθελοντών που οι περισσότεροι ήταν Έλληνες αλλά είχαν τουρκική υπηκοότητα, και επομένως δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη καθώς θα συλλαμβανόταν ως ανυπότακτοι. Τέλος, ο Νίκος Μιχαηλίδης τόνισε ότι στο Παλαιό Φάληρο θα αναγερθεί μνημείο όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των 183 εθελοντών που σκοτώθηκαν υπηρετώντας την Ελλάδα.

Ακολούθησαν οι μαρτυρίες απόγονων εθελοντών, και σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκαν δύο βετεράνοι, ο Δημήτριος Νικολαΐδης και ο Αντώνιος Μουρτζιάδης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το μεγάλο αφιέρωμα της εκπομπής «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ με μαρτυρίες Κωνσταντινουπολιτών που βρέθηκαν στο μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου