Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Αυτή είναι η σπείρα που έκλεβε οχήματα από το Π.Φάληρο κ.α και τα πουλούσε [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Χτυπούσαν κυρίως στην Καλλιθέα και το Φάληρο.Το οικονομικό όφελος της σπείρας υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την εξιχνίαση και άλλων κλοπών.
  Έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Δυτική Αττική και το κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 24 έως 52 ετών, όλοι σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα, ενώ αναζητείται και ένας 30χρονος συνεργός τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν εξιχνιαστεί έως τώρα δώδεκα μοντέλα οχημάτων συγκεκριμένων εταιρειών, στις οποίες είχαν προτίμηση οι δράστες, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, ενώ εκτιμάται ότι οι συνολικές κλοπές είναι πολύ περισσότερες.

 Το οικονομικό όφελος της σπείρας υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την εξιχνίαση και άλλων κλοπών. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της υπόθεσης, τα μέλη της σπείρας ενεργούσαν επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαρκή δράση τους, την τήρηση αυστηρής δομής και ιεραρχίας, καθώς και σεβασμού των νεότερων μελών προς τον αρχηγό. 

 Πώς δρούσαν - Η «μπίζνα» με τα τρακαρισμένα 

 Ως προς τον τρόπο δράσης της, η εγκληματική οργάνωση αναζητούσε είτε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, είτε από συνεργεία αυτοκινήτων, τρακαρισμένα οχήματα, τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους. Όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, τότε η σπείρα εντόπιζε τρακαρισμένα οχήματα από το εξωτερικό, τα οποία αγόραζε και στη συνέχεια εισήγαγε στην Ελλάδα. Οι δράστες φρόντιζαν πρώτα να έχουν στην κατοχή τους το τρακαρισμένο όχημα, ενώ στη συνέχεια αναζητούσαν, προκειμένου να το κλέψουν, αυτοκίνητο ίδιας μάρκας, τύπου, ακόμη και χρώματος. Αφού έκλεβαν τα οχήματα, είτε τοποθετούσαν τα ανταλλακτικά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα στα «τρακαρισμένα», είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων τους ανάλογους αριθμούς που είχαν τα τρακαρισμένα και έτσι τα παρουσίαζαν ως «νόμιμα».  Χτυπούσαν κυρίως στην Καλλιθέα και το Φάληρο 

 Οι δράστες «χτυπούσαν» σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο, ενώ τα κλεμμένα οχήματα τα μετέφεραν αρχικά και τα στάθμευαν προσωρινά σε δρόμους κοντά στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, όπου τα κάλυπταν με κουκούλες. Τα οχήματα παρέμεναν στο σημείο για μία ή δύο ημέρες, μέχρι τα μέλη της σπείρας να βεβαιωθούν ότι δεν διαθέτουν σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης (GPS). Αμέσως μετά τοποθετούσαν στα οχήματα άλλες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητα που δεν απασχολούσαν τις Αρχές και με ειδικό γερανοφόρο τα μετέφεραν στον χώρο αποσυναρμολόγησής τους, στην περιοχή των Άνω Λιοσίων. Αφού αποσυναρμολογούσαν τα κλεμμένα οχήματα, ορισμένα μέρη τους είτε τα πετούσαν σε κάδους απορριμμάτων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, είτε τα μετέφεραν σε σκραπατζίδικα στον Ασπρόπυργο για καταστροφή. Σημειώνεται, ότι για τις μεταξύ τους επικοινωνίες είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις ταυτοποιημένες σε άσχετους αλλοδαπούς. Μιλούσαν με κωδικούς 

 Μιλούσαν κωδικοποιημένα και χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «να πάμε για καφέ», όταν κανόνιζαν να συναντηθούν για να διαπράξουν κλοπές ή «θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα;» όταν ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν κάποιο όχημα βραδυνές ώρες. Στην κατοχή των δραστών, καθώς και σε σπίτια, αποθήκες, καταστήματα και χώρους στάθμευσης σε Καλλιθέα, Άνω Λιόσια, Ταύρο, Μενίδι και Π. Φάληρο, όπου πραγματοποιήθηκαν έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 30 οχήματα εκ των οποίων τέσσερις δίκυκλες μοτοσικλέτες, ένα γερανοφόρο όχημα, 2 ΙΧΦ και 23 ΙΧ αυτοκίνητα, δύο συσκευές «jammer», μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων-ανταλλακτικών αυτοκίνητων, πλήθος εγκεφάλων, κλειδαριών και κλειδιών, εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων και 50 φυσίγγια.

 Τέλος, όπως διευκρίνισαν αξιωματικοί της αστυνομίας, κατάσχονται όλα τα κλεμμένα οχήματα, ακόμη και από τους νέους ιδιοκτήτες που πίστευαν ότι τα έχουν αγοράσει «νόμιμα».


πηγή:lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου