Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ποιες λεωφορειακές γραμμές καταργούνται!

Καταργήσεις, συνενώσεις, τροποποιήσεις, ενισχύσεις αλλά και διαχωρισμό λεωφορειακών γραμμών της Αττικής στα δύο περιλαμβάνουν οι πρώτες κινήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).


Στόχος είναι η μετατροπή ακόμα περισσότερων γραμμών λεωφορείων σε τροφοδοτικές των μέσων σταθερής τροχιάς, ώστε να μειωθεί το μήκος των διαδρομών και συνακόλουθα τα λειτουργικά κόστη. Ωστόσο, η αναστολή λειτουργίας των πρώτων έξι λεωφορειακών γραμμών και η σχετική μείωση του συγκοινωνιακού έργου φαίνεται ότι εξυπηρετεί σε ένα βαθμό και τις σημαντικές ελλείψεις σε λεωφορεία και προσωπικό κυρίως στη λειτουργία των οδικών μέσων (λεωφορεία και τρόλει), καθώς έχει παρατηρηθεί ότι στις λεωφορειακές γραμές μεγάλου μήκους συχνά θυσιάζονται αρκετά δρομολόγια εξαιτίας των ελλείψεων. Την ίδια στιγμή η διοχέτευση περισσότερων επιβατών στα μέσα σταθερής τροχιάς τη στιγμή που οι χρονοαποστάσεις έχουν αυξηθεί, αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε συγκεκριμένους δημοφιλείς σταθμούς ειδικά τις ώρες αιχμής.
Στις αποφάσεις του ΟΑΣΑ επισημαίνεται πως οι αλλαγές στηρίζουν τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό του Οργανισμού «ο οποίος έλαβε υπόψη του τα λειτουργικά στοιχεία των γραμμών που τροποποιούνται (διαδρομή, δρομολόγια, οχήματα, επιβατική κίνηση κ.λπ.), τους διαθέσιμους πόρους της ΟΣΥ Α.Ε. (οδηγοί και οχήματα), καθώς και την ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης αυτών».
Επίσης στελέχη του Οργανισμού σημειώνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν επικαλύψεις συγκοινωνιακού έργου είτε από άλλες γραμμές λεωφορείων ή από τις γραμμές του μετρό, ενώ για κάθε αλλαγή προηγήθηκε αυτοψία από τους συγκοινωνιολόγους του ΟΑΣΑ.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με παλαιούς εργαζομένους στις ΟΣΥ, ορισμένες από τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν, όπως π.χ. ο διαχωρισμός ορισμένων λεωφορειακών γραμμών σε δύο, ίσχυαν και παλαιότερα όταν είχε αποφασιστεί η συνένωσή τους χωρίς – όπως προκύπτει – τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Με τις νέες αλλαγές, σε κάποιες περιπτώσεις λεωφορεία γραμμών που έφταναν έως το κέντρο από τα νότια προάστια θα τερματίζουν πλέον στο σταθμό του μετρό Συγγρού ΦΙΞ και δε θα προσεγγίζουν το κέντρο, με τους επιβάτες να μετεπιβιβάζονται είτε στο μετρό είτε σε άλλες γραμμές που διατηρούνται.
Πρόκειται για τις πρώτες αλλαγές που θα γίνουν στο συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας, καθώς θα ακολουθήσει σειρά άλλων, οι οποίες θα προκύψουν από το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής, το οποίο εκπονείται ήδη με στόχο να είναι έτοιμο έως τον Φεβρουάριο του 2020 δεδομένου ότι έχει να επικαιροποιηθεί από το 2009 χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των αλλαγών που υπαγόρευε και το ισχύον κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών.
Καταργήσεις, ενοποιήσεις και διαχωρισμοί
Αναλυτικά οι πρώτες αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα και αφορούν τόσο σε ορισμένες γραμμές κορμού όσο και στη γραμμή express από τον Πειραιά, είναι:

Αναστολή λειτουργίας λεωφορειακής γραμμής Γ16 (Πλατεία Κουμουνδούρος – Ασπρόπυργος), η οποία θα συνδυαστεί με τροποποίηση της διαδρομής και πύκνωση των δρομολογίων της γραμμής 866 (Ασπρόπυργος – Σταθμός Αγία Μαρίνα) στο δήμο Χαιδαρίου. Συνιστάται στους επιβάτες που δε θα εξυπηρετούνται πια η μετεπιβίβαση στη γραμμή Α15 ή στη γραμμή μετρό 3. Στόχος της αλλαγής, όπως επισημαίνεται, είναι μεταξύ άλλων η ανάγκη ταχύτερης σύνδεσης των κατοίκων του δήμου Ασπροπύργου με το σταθμό Αγία ΜΑρίνα. Το μήκος της γραμμής 866 θα είναι 32,2 χιλιόμετρα.

Αναστολή λειτουργίας της γραμμής 713 (Ανω Λιόσια Πανόραμα – Σταθμός Προαστιακού Ανω Λιοσίων) και επέκταση της γραμμής Β12 (Μάρνη – Ανω Λιόσια) στο δήμο Φυλής. Η λεωφορειακή γραμμή θα μετονομαστεί σε Β12 (Μάρνη – Ανω Λιόσια Πανόραμα) και θα έχει μήκος 30,5 χιλιομέτρων.

Αναστολή λειτουργίας της λεωφορειακής γραμμής 100 (Πλατεία Κουμουνδούρος – Κολωνάκι – Αγορά). Επρόκειτο για μια γραμμή του κέντρου, η οποία εξυπηρετούνταν με μικρά λεωφορεία και πλέον το επιβατικό της κοινό θα διοχετευτεί στις γραμμές του μετρό και σε άλλες γραμμές τρόλεϊ και λεωφορείων.

Αναστολή λειτουργίας της κυκλικής λεωφορειακής γραμμής 165 (Τερψιθέα – Αργυρούπολη – Σύνταγμα). Οι επιβάτες εκτιμάται ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις άλλες γραμμές αλλά και από τη δημοτική Σσυγκοινωνία του δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού.

Αναστολή λειτουργίας κυκλικής λεωφορειακής γραμμης 155 (σταθμός Άγιος Δημήτριος – Ελληνικό).

Αναστολή λειτουργίας της γρήγορης λεωφορειακής γραμμής Χ80 (Πειραιάς – Ακρόπολη – Σύνταγμα express).

Ενοποίηση των γραμμών 409 (Παπάγος-Σταθμός Εθνικής Άμυνας-Σταθμός Κατεχάκη) και 413 (Παπάγος-Σταθμός Κατεχάκη-Σταθμός Εθνική Άμυνα) σε μία. Η συνενωμένη γραμμή θα είναι η 409 (Παπάγος – Σταθμός Εθνική Άμυνα) με μήκος 12,34 χιλιόμετρα.

Διαχωρισμός της γραμμής 054 (Περισσός – Ακαδημία – Μεταμόρφωση) σε δύο νέες: την 054 (Περισσός – Λαμπρινής – Πολυτεχνείο) και την 211 (Μεταμόρφωση – Ακαδημία). Οπως επισημαίνεται από τον ΟΑΣΑ ο διαχωρισμός γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιοχών Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Βύρωνα και Υμηττού, ενώ η κάλυψη στο τμήμα του κέντρου που καταργείται θα γίνει μέσω του δικτύου των τρόλεϊ και του μετρό. Το συνολικό μήκος της γραμμής 211 θα είναι 9,6 χιλιόμετρα και της 054 5,8 χιλιόμετρα.

Διαχωρισμός της λεωφορειακής γραμμής 732 (Άγιος Φανούριος – Ακαδημία – Ζωοδόχος Πηγή) σε δύο γραμμές, την 732 (Άγιος Φανούριος – Χαλκοκονδύλη) με μήκος 12,5 χιλιομέτρων και την 214 (Ζωοδόχος Πηγή – Ακαδημία) με μήκος 11,5 χιλιομέτρων. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιοχών Ιλίου, Περιστερίου, Βύρωνα και Καισαριανής.

Ενίσχυση δρομολογίων της γραμμής Β12 (Μάρνη – Ανω Λιόσια).

Τροποποίηση της διαδρομής της κυκλικής γραμμής 711 (Ζωφριά Αττική), η οποία θα μετονομαστεί σε 711 (Ζωφριά – Σταθμός Προαστιακού Ανω Λιοσίων) με συνολικό μήκος 8 χιλιομέτρων.

Τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής Γ10 (Ανάκασα – Άγιοι Ανάργυρος – Πλατεία Βάθη), η οποία μετονομάζεται σε 720 (Ανάκασα – Άγιοι Ανάργυρος – Σταθμός Κάτω Πατήσια) με μήκος διαδρομής 12,2 χιλιόμετρα.

Τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής Β2 (Ακαδημία – Άγιος Κοσμάς μέσω παραλιακής), η οποία μετατρέπεται σε κυκλική και μετονομάζεται σε Άγιος Κοσμάς – Σταθμός Συγγρού ΦΙΞ με το μήκος της γραμμής της να μειώνεται κατά 4,2 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου