Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Γιατί ο σεισμός της Δευτέρας έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Π.Φάληρο

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισχυρός ΣΕΙΣΜΟΣ:Ιδιαίτερα αισθητός και στο Π.Φάληρο

Εδώ και αρκετές ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι μαζικοί μικροσεισμοί, ήρθε στην επικαιρότητα ο ορισμός "σμήνος σεισμών", το οποίο, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα είναι:

Πρόκειται για "σειρά σεισμών σε χρόνο, στην ίδια περιοχή και ακολουθούν τον "πρώτο", όλοι όμως έχουν πάνω - κάτω το ίδιο φυσικό μέγεθος. Είναι δηλαδή ομοιογενείς σεισμοί σε μέγεθος. Την περασμένη Τρίτη μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η σειρά των σεισμών που σταμάτησε την άλλη μέρα στις περίπου εννέα με δέκα το πρωί. Έκτοτε δεν εκδηλώθηκε κάτι άλλο. Εχτές λοιπόν σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και ακολούθησαν μικρότερου μεγέθους πάλι περίπου 10 ώρες. Ο μεγαλύτερος ήταν 2,9 βαθμούς. Από όλους αυτούς τους μετασεισμούς, έγινε αισθητός μόνο αυτός κι ένας ακόμα στις περίπου 2 τα ξημερώματα, μεγέθους 2,5 βαθμών".

Παρόλο το σχετικά μικρό μέγεθος, ο κ. Χουλιάρας ενημερώνει πως ένας σεισμός της τάξεως των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, "θεωρείται από τους σεισμολόγους ασθενής", υπάρχει μία διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους.


"Το επίκεντρο ήταν μόλις 24 χλμ από το κέντρο της πρωτεύουσας, από την Ομόνοια. Δεν είναι συνηθισμένοι οι Αθηναίοι σε τόσο κοντινούς σεισμούς, έχουν συνηθίσει σε άλλα επίκεντρα, όπως σε αυτά στις Αλκυονίδες - Κορινθιακό. Στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, στην επαρχία, οι σεισμικές δονήσεις είναι κυρίως σε υποθαλάσσιες περιοχές. Άρα γίνονται αισθητοί σε μικρότερη έκταση και δεν επηρεάζουν τόσους κατοίκους. Εδώ επηρεάστηκαν εκατομμύρια κάτοικοι που τον ένιωσαν."


Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος μεγαλύτερος ή ίδιου μεγέθους σεισμός, ο κ. Χουλιάρας σημειώνει:

"Το πρώτο πράγμα που κάνει ο σεισμολόγος είναι να δει το ιστορικό της περιοχής. Δεν έχουμε τέτοιο δεδομένο, ισχυρού σεισμού.Επιπλέον, τα χαρτογραφημένα ρήγματα είναι μικρά. Θα είναι σπάνιο να υπάρξει ισχυρότερος σεισμός".

Συγχρόνως όμως σημειώνει:

"Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φύση ειναι απρόβλεπτη. Παρακολουθούμε τη διέγερση στην περιοχή κι ενημερώνουμε την πολιτική προστασία".

Ο διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Αστεροσκοπίου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνει σχετικά:

"Πιστεύουμε ότι εχτές με τον σεισμό του πιο μεγάλου μεγέθους αλλάζει η εικόνα. Πλέον θεωρούμε ότι αλλάζει η εικόνα και πως ο 4,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, άρα όλοι οι προηγούμενοι ήταν οι προσεισμοί της κύριας δόνηση. Εάν είναι έτσι, αυτός των 4,4 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός, επομένως όλοι όσοι ακολουθούν είναι οι μετασεισμοί. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως δεν περιμένουμε άλλον μεγαλύτερο σεισμό."


Σημειώνεται πως ο σεισμός έγινε πιο αισθητός στις περιοχές που ήταν κοντά στο επίκεντρο και ο λόγος είναι ο εξής:

"Είναι λογικό όσοι κάτοικοι μένουν πιο κοντά στο επίκεντρο αισθάνθηκαν τη δόνηση πιο έντονα, είχαν μεγαλύτερη αισθητότητα, αν και έγινε αισθητός και στα νότια προάστια, όπως για παράδειγμα στο Παλαιό Φάληρο".



Σηεμιώνεται πως μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, είπε σχετικά:

"Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό".

Και συμπλήρωσε:

"Έτσι λοιπόν, βλέπουμε ότι αυτή η δόνηση η οποία ακολουθήθηκε από πολλές δονήσεις μικρότερου μεγέθους ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της δραστηριότητας που είχαμε πριν από μια εβδομάδα στην ίδια περιοχή, η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε έναν σμήνος σεισμών (...) εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι όλα αυτά τα επίκεντρα, όλη αυτή η δραστηριότητα εντοπίζεται στη βόρεια, βορειοανατολική πλευρά της Πεντέλης προς τον Μαραθώνα, μία δραστηριότητα η οποία οφείλεται σε μικρά ρήγματα, μικρού μεγέθους τα οποία δραστηριοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς".


Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη "...δραστηριότητα θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν έχει εκτονωθεί η διέγερση, συνεπώς είναι φυσικό να περιμένουμε μικρούς σεισμούς στην περιοχή αντίστοιχου μεγέθους και εκείνο το οποίο εύλογα θα ρωτούσε κάποιος είναι αν θα έχουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω σαν απάντηση είναι ότι θα έχουμε τους ίδιους σεισμούς πάνω - κάτω, δεν φαίνεται στην περιοχή να υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα, ούτως ώστε να δώσει κάποια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και ούτε φαίνεται ότι έχουμε μετάθεση σε διπλανές περιοχές, έτσι ώστε να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό, με δεδομένο ότι, διπλανές περιοχές μπορούν να δώσουν κάποιον μεγάλο σεισμό."


πηγή thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου