Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Το διαμάντι του Φλοίσβου: Γιατί όλοι θέλουν αυτό το οικόπεδο στο Παλαιό Φάληρο; (ΦΩΤΟ)

Δίνεται αληθινή «μάχη» για το ποιος θα καταφέρει να το κάνει δικό του…

Μπροστά του, η θάλασσα. Μια θέα μοναδική, να την πιεις στο γαλάζιο της ποτήρι. 4.5 ολόκληρα «ανεκμετάλλευτα» στρέμματα, μοιάζουν να καλούν τους επίδοξους αγοραστές να τα κάνουν δικά τους.


Βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει κανείς να διαθέτει πορτοφόλι πιο παχύ κι από τις μύγες τον Αύγουστο- βλέπετε, μιλάμε για ένα από τα τελευταία ελεύθερα οικόπεδα στην μπροστά πλευρά του Παλαιού Φαλήρου, στο ύψος περίπου του Φλοίσβου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Σφαγή" στο Π.Φάληρο για το οικόπεδο-φιλέτο των 4,5 στρεμμάτων! Δείτε ποιο είναι (ΦΩΤΟ)

Αν έχετε περάσει από κείνα τα μέρη, είναι σχεδόν αδύνατο να μην το έχετε εντοπίσει. Μιλάμε για ένα «φιλέτο», ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι που περιβάλλεται από πολυκατοικίες και μοιάζει να περιμένει.




Τι;

Κάποιον να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και, εν συνεχεία, να εγκριθεί η αγορά του.

Γιατί αυτό, το δεύτερο σκέλος, μόνο εύκολο δεν είναι…

Σε ποιον ανήκει

Η απάντηση, απλή: το παραλιακό διαμάντι ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ήδη από το 2013 έχει πάρει την απόφαση να πουλήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός (Νοέμβριος του 2018). Τότε παρουσιάστηκαν 6 διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι, κανείς εκ των οποίων, όμως, δεν «ανέβηκε» πάνω από τα 6.5 εκατομμύρια ευρώ.

Σ’ εκείνο το σημείο, θεωρώντας τα χρήματα που δίνονταν εξαιρετικά λίγα, ο διοικητής της ΤτΕ παρενέβη και αποφασίστηκε να διενεργηθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός. Μάλιστα, μια ανεξάρτητη επιτροπή ανέλαβε ν’ αποτιμήσει την αξία του χώρου.

Λίγο καιρό μετά τη διεθνοποίηση της διαδικασίας από τον Γιάννη Στουρνάρα, η ισραηλινή εταιρία Golden Horizon (που έχει στην κατοχή της και το κτήριο της οδού Υπατείας στο Σύνταγμα) προσέφερε 12.556.000 ευρώ, ήτοι 46% περισσότερα από το ποσό που η Επιτροπή είχε ορίσει ως «εύλογη αξία».




Η Golden Horizon, όπως ήταν λογικό, ανακηρύχθηκε «νικήτρια» του διαγωνισμού, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εξαντλεί τα περιθώρια- κατά την προσφιλή τακτική σ’ αυτές τις περιπτώσεις- να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Κάπου εκεί, όμως, τα πράγματα πήραν μια… ανέλπιστη τροπή: ο Σύλλογος Συνταξιούχων της ΤτΕ- έχοντας την «αρωγή» αρκετών μελών του Συμβουλίου- κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και προσπάθησε να μπλοκάρει την πώληση.

Αίφνης ανέκυψαν νομικές επιπλοκές παρά τη βελτίωση της προσφοράς κατά 140.000 ευρώ από τον ισραηλινό Όμιλο, ο οποίος θεωρούσε τη δουλειά τελειωμένη (αν και η Τράπεζα προσέβλεπε σε αύξηση της προσφοράς κατά μισό εκατομμύριο).

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ισχυρίζεται πως είναι λάθος να πωληθεί βιαστικά και σε αυτή την τιμή το συγκεκριμένο οικόπεδο, μιας και θεωρεί πως μελλοντικά η αξία του θ’ ανέβει.

Η αντίθετη πλευρά, ωστόσο, βάλλει κατά του Συλλόγου τονίζοντας πως δεν είχαν διατυπωθεί ενστάσεις στον πρώτο διαγωνισμό, όταν ο πλειοδότης ήταν Έλληνας και παρά το ότι είχε προσφέρει «μόλις» 6.5 εκατομμύρια ευρώ.

Η θέση του Συλλόγου Συνταξιούχων

Ο Σύλλογος, πέραν της άποψης που καταγράφηκε παραπάνω (πως πωλείται φθηνά και βιαστικά), τονίζει πως έχει έννομο συμφέρον, καθώς είναι μέτοχος με 55.740 μετοχές του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Ζητά λοιπόν ν’ απαγορευτεί η μεταβίβαση του ακινήτου στην Golden Horizon, μιας και οι Ισραηλινοί με τα 12.5 εκατ. που προσέφεραν αγοράζουν κατ’ ουσίαν με 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, την στιγμή που άλλα ακίνητα στην περιοχή (από αυτά που βλέπουν θάλασσα) τιμώνται στα 3.500-5000/ τ.μ.


Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως αν και το ακίνητο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφάλισης, τα μέλη του οργάνου δεν ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας για την επικείμενη πώληση- κάτι που καθιστά αυτομάτως άκυρη την πώληση.



Σύμφωνα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου «Παραβιάστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία λήψης απόφασης για την αγορά ακινήτου από την καθ’ ης, με αποτέλεσμα την ακυρότητα της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, σε κάθε δε περίπτωση η απόφαση αυτή είναι ακυρωτέα λόγω ελλείψεως επαρκούς ενημερώσεως των μελών του Γενικού Συμβουλίου από την ως άνω Επιτροπή».
Και τώρα τι;

Με δεδομένο πως λόγω των έργων στο Ελληνικό η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου θ’ αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως η πώληση ή μη του συγκεκριμένου οικοπέδου καθίσταται εξαιρετικά σημαντική.

Ήδη η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων έχει εξεταστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την Παρασκευή 27/9 του 2019, και αναμένεται να φανεί τι θα γίνει από δω και πέρα και ποια από τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές θα κερδίσει. Μέχρι τότε…

Μέχρι τότε το φιλέτο του Φαλήρου θ’ απολαμβάνει τη θάλασσα και θα περιμένει τον επόμενο «επίσημο» ιδιοκτήτη του.

Και, δεδομένων των διαμορφωθεισών συνθηκών, ίσως χρειαστεί να περιμένει αρκετά…


πηγή:sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου