Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Financial Times: Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει αμετακίνητη στις θέσεις της, αλλιώς...

Συμβουλές από τη βρετανική εφημερίδα για την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τη στάση της απέναντι στους εταίρους - «Καμπανάκι» για το ενδεχόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση υποχώρησης 


Σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Ευρωπαίους είναι η συμβουλή των Financial Times όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις. Σε άρθρο του ο Wolfgang Münchau υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος: Εναντίωση στο υφιστάμενο πρόγραμμα εξηγώντας ότι ο στόχος των πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο είναι αδιανόητος για χώρες με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Την ίδια ώρα προειδοποιεί τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ότι θα πρέπει
να διατηρήσει την ψυχραιμία του στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς θα συναντήσει «πολική ψυχρότητα» από τους συνομιλητές-ομολόγους του. «Πρόκειται για τον απεσταλμένο της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης με δημοκρατική εντολή για αντίσταση στο άκρως δυσλειτουργικό καθεστώς του μνημονίου, το οποίο έχει αποδειχθεί οικονομικά αστοιχείωτο και πολιτικά μη βιώσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Münchau.

Ο Βρετανός αρθρογράφος στέκεται παράλληλα και στο απευκταίο ενδεχόμενο να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στα «θέλω» των Ευρωπαίων, κάτι που θα αποτελέσει «πολιτική ταφόπλακα» για τους ίδιους στην Ελλάδα, με τους πολίτες να στρέφονται στη Χρυσή Αυγή.

Ο Münchau αναφέρει αναλυτικά στο άρθρο του:

«Εάν θέλει η Ευρωζώνη να επιβιώσει με τις σημερινές γεωγραφικές της διαστάσεις, αυτό το καθεστώς θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Φυσικά, η εναντίωση της Ελλάδας στις ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβει σοβαρό ρίσκο. Οι επιπτώσεις από μια αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας είναι πλήρως κατανοητές:
η Ελλάδα ρισκάρει μια οικονομική κατάρρευση και μαζί με αυτή, και μια αναγκαστική έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το θέμα που βρίσκεται σήμερα επί τάπητος είναι η χορήγηση νέου δανείου στην Αθήνα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους μήνες.
Στην ουσία, το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα αλλά το περιτύλιγμα, εξηγεί ο αρθρογράφος των FT.

Οι Έλληνες θέλουν ένα πρόγραμμα-γέφυρα με την έμμεση παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα έχουν αποτύχει, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν τη λιτότητα για ιδεολογικούς λόγους. Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Θα πρέπει να μείνει ανυποχώρητη στη θέση της και να μην δεχθεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, απαντά ο Münchau, εξηγώντας ότι ο στόχος των πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο είναι αδιανόητος για χώρες με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Σύμφωνα με τον Wolfgang Münchau οι Έλληνες θέλουν ένα απλό δάνειο γέφυρα σε συνδυασμό με την αυτονόητη παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα στήριξης έχουν αποτύχει. Άλλοι διαφωνούν. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν το πρόγραμμα λιτότητας για ιδεολογικούς λόγους. Οι Πορτογάλοι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουν υιοθετήσει όλα τα προγράμματα λιτότητας. Και οι Λιθουανοί λένε: είμαστε ακόμη φτωχότεροι από ό, τι είναι οι έλληνες Γιατί θα πρέπει να τους βοηθήσουμε;

Λοιπόν, τι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει; Θα πρέπει να επιμείνει στην θέση της να μην δεχθεί τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα δεσμεύεται από την αυτοκαταστροφική πολιτική όπως π.χ. να πετύχει 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Για μια χώρα με τεράστια ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι παραλογισμός. Θα ήταν, το καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο Β. Αυτό δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη την τυπική έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, η οποία θα ήταν επικίνδυνη  επιλογή. Υπάρχουν ευφυέστερες επιλογές.

Η πιο συνετή είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος - όχι απαραίτητα χαρτονόμισμα -  περισσότερο θα λειτουργεί σαν ένα χρεόγραφο που εκδίδεται από την κυβέρνηση και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένους σκοπούς.

Ορισμένοι οικονομολόγοι έόπως ο Robert Parenteau, οικονομολόγος των ΗΠΑ, πρότεινε αυτό που αποκάλεσε φόρος αναμονής που συνδέονται με την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Υπάρχουν τέτοια μέσα στις ΗΠΑ σε κρατικό επίπεδο.

Ενεργούν ως πίστωση φόρου που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να διαθέτουν δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρις ότου ανακάμψει η οικονομία. Με ένα τέτοιο μέσοη Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την λιτότητα χωρίς να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο John Cochrane, ένας συντηρητικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, προτείνει  η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει  ηλεκτρονικό χρήμα, όχι κατ 'ανάγκην σε μετρητά που θα χρησιμοποιείται για να πληρωθούν συντάξεις και άλλες πληρωμές.

Τα IOUs όπως ονομάζονται θα εκπληρώνουν  μία από τις βασικές λειτουργίες του χρήματος θα αποτελούν  μέσο ανταλλαγής. Θα μπορούν με αυτό το χρήμα να αγοράζουν τρόφιμα ή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η πιο επικίνδυνη εναλλακτική λύση θα ήταν το Grexit. Αυτή είναι μια επιλογή που η  Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και....διασπαστική. Το Grexit θα είναι δυνητικά πιο επικίνδυνο για την ίδια την ευρωζώνη γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες. Πάντως το Grexit θα εξακολουθεί να είναι προτιμότερο από το status quo.

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν για την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ήττα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει...τότε πολιτικά θα φθαρεί και οι πολίτες θα στραφούν στα άκρα. Κατά την άποψη μου είναι προτιμότερο για την ευρωζώνη να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών και να προχωρήσει σε νέες πολιτικές.

Εάν όλα αυτά αποτύχουν τότε για την Ελλάδα η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια ημιέξοδος από το ευρώ με παράλληλο νόμισμα και με χρεοκοπία Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους, τη Δευτέρα οι Έλληνες». 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου