Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε το κείμενο του Μοσκοβισί που ο Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει!

Ο δημοσιογράφος του Channel 4 και του Guardian, Paul Mason, που έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο 


Λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, μια αναφορά του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, προκάλεσε αίσθηση.
Ο κ. Βαρουφάκης, κατήγγειλε ότι ενώ του είχε παρουσιαστεί ένα κείμενο από τον Πιερ Μοσκοβισί, το οποίο ήταν έτοιμος να υπογράψει, τελικά αυτό το κείμενο αποσύρθηκε! 
Στη θέση του εμφανίστηκε ένα κείμενο πολύ σκληρό, που η Ελλάδα δεν μπορούσε να απορρίψει.
Μετά τη δήλωση αυτή, επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί το γεγονός και έγινε λόγος για "κάποιες ιδέες" Μοσκοβισί και όχι για κείμενο.
Όμως τα ξημερώματα, ο δημοσιογράφος του Channel 4 και αρθρογράφος του Guardian, Paul Mason, έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο Μοσκοβισί, το οποίο έχει σημαντικές διαφορές (προς το καλύτερο για την Ελλάδα) σε σχέση με αυτό που τελικά πήρε στα χέρια του ο κ. Βαρουφάκης.
"Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα, λαμβάνουν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους ως προς μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο την διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο την συνέχισης της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των Ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η Ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν για την εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1).
Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθειμένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παρατεθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup προσβλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και θα δοθεί μόνος με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.
Παραμένουν προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.
(1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου