Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Νοέμβριος 1961: Οι φονικές πλημμύρες στο Παλαιό Φάληρο (ΦΩΤΟ)

Στην φωτογραφία η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η πυροσβεστική της Αμερικανικής βάσης αντλούν νερά από πλημμυρισμένο κτίριο στην Λεωφόρο Ποσειδώνος 23 δίπλα ακριβώς στο γνωστό μας κτίριο της Φρύνης.

Οι ουρανοί άνοιξαν και τρεις ώρες ακατάπαυστη κατακλυσμιαία νεροποντή σε συνδυασμό με τρομακτικούς κεραυνούς μετέτρεψαν την Αττική σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, με το νερό να διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του. Κηφισός και Ιλισός υπερχείλισαν και έστειλαν τεράστιους υδάτινους όγκους να κατακλύσουν κυριολεκτικά τις Νότιες Δυτικές και Βορειοδυτικές συνοικίες της Αθήνας. Το Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, ο Ταύρος, το Θησείο, το Μοσχάτο, το Παλαιό Φάληρο, το Νέο Φάληρο, η Νίκαια, το Αιγάλεω και ο Ρέντης θύμιζαν πολεμικό μέτωπο μετά από βομβαρδισμό.



Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλη την Αττική, μεγάλο μέρος του δικτύου του ΟΤΕ έχει καταρρεύσει. Ο θλιβερός τελικός απολογισμός τετρακόσια σπίτια κατέρρευσαν, σαράντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από τριακόσιοι τραυματίσθηκαν, ενώ πλημμύρισαν πάνω από τέσσερις χιλιάδες κατοικίες και οικήματα. Κατεστραμμένες περιουσίες και πολλά αναπάντητα «γιατί» στα ερείπια. Και ως συνήθως η ίδια τακτική τα τότε πολιτικά κόμματα ρίχνουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο.

Αριστερά το ξενοδοχείο Κάρλτον (Μιραμάρε), δεξιά το καφεζαχαροπλαστείο Εντευκτήριο Κατίνα (Σε Ζανό) και δίπλα του το πασίγνωστο κτίριο του Φλοίσβου.


Πηγή Ιστορικού Υλικού : Δημήτρης Κακίτσης.
Πηγή φωτογραφίας – Διαδίκτυο eBay
© 1η Δημοσίευση στο διαδίκτυο από Δ. Κακίτση.
29 Σεπτεμβρίου 2016
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-Έρευνα-Κείμενα-Χρονολόγηση-Τεκμηρίωση περιοχής και κτιρίων : Δημήτρης Κακίτσης. Μια φωτογραφία από την συλλογή – © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου