Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Έρχεται υδατοδρόμιο στο Φάληρο - Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα... προσγειωθούν υδροπλάνα (ΦΩΤΟ)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται η είδηση, μάλλον όμως αυτή την φορά είμαστε κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου.Εκατό χρόνια αφότου εκδόθηκε η πρώτη άδεια πτήσης υδροπλάνου στην Ελλάδα και μετά από καθυστερήσεις ετών, το «φιλόδοξο» project, για τη δημιουργία 100 υδατοδρομίων, σε λιμάνια και λίμνες παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, με προοπτική οι πρώτες πτήσεις να ξεκινήσουν από την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα το Μάιο του 2020.

Το νέο νομοσχέδιο, που αφορά την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων, κατατίθεται στη Βουλή έως τα τέλη του μήνα. Πρόθεση αποτελεί, να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις, που για χρόνια σκάλωναν στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και να δημιουργηθούν υδατοδρόμια από την Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μέχρι την Πελοπόννησο, το Ιόνιο, τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Την ίδια στιγμή σε θέση ετοιμότητας, βρίσκονται τα επενδυτικά σχήματα, που θα διαχειριστούν τα υδροπλάνα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, που διαθέτουν εμπειρία στον τομέα των αερομεταφορών.Τα πρώτα υδροπλάνα

Οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων θα ξεκινήσουν από την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα, το Μάιο του 2020, αφού αποτελούν τα πρώτα υδατοδρόμια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, ενώ αρκετά ακόμη βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Έτσι, στο Ιόνιο, εκτός από τα παραπάνω, σε φάση αδειοδότησης βρίσκονται 8 ακόμη υδατοδρόμια, σε Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Μεγανήσι, καθώς και στα τρία διαπόντια νησιά: Ερεικούσα, Οθωνούς και Μαθράκι.


Αλλά και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) έχει ξεκινήσει η αδειοδότηση ακόμη 33 υδατοδρομίων, που μεταξύ άλλων βρίσκονται σε Αστυπάλαια, Φολέγανδρο, Ίο, Τήλο, Νίσυρο, Κάσο, Κάρπαθο, Κω, Χάλκη, Σύμη, δύο στη Ρόδο, καθώς και Άνδρο, Τήνο Μύκονο Μήλο και Πάρο.

Τα δικά τους υδατοδρόμια πρόκειται να αποκτήσουν, όμως και η Ικαρία, η Σάμος, η Λήμνος, η Χίος αλλά και τα πιο απομακρυσμένα νησιά Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος, καθώς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι αποφασισμένη να αδειοδοτήσει 10 υδατοδρόμια.


Αποφασισμένος για τη δημιουργία υδατοδρομίων είναι και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία δικτύου που θα εξυπηρετεί τις εξής περιοχές: Καλαμάτα, Μονεμβασιά, Μάνη και Κυλλήνη, ενώ πάλι στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται τα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο και Νέα Κίο.

Αλλά και στο Λουτράκι, σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται δύο υδατοδρόμια, (το ένα στο λιμάνι Λουτρακίου και το άλλο στο Καλαμάκι), τα οποία θα λειτουργούν εναλλακτικά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας έτσι πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Σε διαδικασία, επίσης, αδειοδότησης, βρίσκονται 6 υδατοδρόμια στην Κρήτη και συγκεκριμένα, σε: Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Υδατοδρόμιο, όμως πρόκειται να αποκτήσει και η Αττική, μόλις απλοποιηθούν οι διαδικασίες, καθώς ήδη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συζητά, το πλάνο υλοποίησης με την Ελληνικά Υδατοδρόμια, την εταιρεία που θα κατασκευάσει τα πρώτα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα. Πρόθεση του Γ. Πατούλη αποτελεί, η δημιουργία ενός μητροπολιτικού υδατοδρομίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που θα πραγματοποιεί πτήσεις από και προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού: Αίγινα, Πόρτο, Ύδρα, Σπέτσες, Μέθανα και Κύθηρα. Αυτή την περίοδο, δρομολογούνται οι διαδικασίες, για τη διαγωνιστική διαδικασία από όπου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος, που θα κατασκευάσει τα υδατοδρόμια.


Υδατοδρόμια στις λίμνες

Σχέδια, όμως για να δημιουργηθούν υδατοδρόμια υπάρχουν και για 19 λίμνες. Πρόκειται για τις: Τριχωνίδα, Βόλβη, Βεγορίτιδα, Βιστωνίδα, Κορώνεια, Μικρή Πρέσπα, Μεγάλη Πρέσπα, Ορεστιάδα (Καστοριάς), Παμβώτιδα Ιωαννίνων, Υλίκη, Δοϊράνη, Αμβρακία, Στυμφαλία, Πετρών, Παραλίμνη, Καϊάφα, Οζερός, Βουλκαριά, Δύστος.


Οι «μνηστήρες»

Εν τω μεταξύ έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνουν επενδυτικά σχήματα απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η λίστα με τους επιχειρηματίες που διαθέτουν υδροπλάνα κι ενδιαφέρονται να αναλάβουν τις πτήσεις από τα νέα υδατοδρόμια, διαρκώς μεγαλώνει. Σε αυτούς που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους περιλαμβάνονται τα ονόματα των Ανδρέα Καροτσιέρη της Airwaves, του Ελληνομεξικανού Ρικάρντο Νικολόπουλου της Eagles Seaplenes, καθώς κι ένα επενδυτικό σχήμα (fund) με γερμανικά και ελβετικά κεφάλαια.


Ο Α. Καροτσιέρης, επαγγελματίας πιλότος, δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον κλάδο των αερομεταφορών, καθώς διέθετε δική του αεροπορική εταιρεία, την K2 Smart Jets, που πραγματοποιούσε για 8 χρόνια VIP πτήσεις και διέκοψε την λειτουργία της το 2011, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος διαθέτει μικρό ποσοστό συμμετοχής στην Ελληνικά Υδατοδρόμια.

Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος, ο Ρ. Νικολόπουλος, διαθέτει επίσης, εμπειρία στις αερομεταφορές, καθώς έχει στην ιδιοκτησία του μία αεροπορική εταιρεία στην Αμερική, που πραγματοποιεί πτήσεις με επιβάτες, αλλά και με εμπορεύματα (cargo). Στόχος του είναι να μεταφέρει την εμπειρία του για μικτή χρήση υδροπλάνων (επιβάτες και εμπορεύματα) και στην Ελλάδα. Να σημειωθεί, ότι τα υδροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες, εάν όμως τροποποιηθούν τα καθίσματα, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς 1.700 κιλών σε εμπορεύματα (φάρμακα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης κ.λπ).

Επιφυλακτικό, ως προς τη γνωστοποίηση των προθέσεών του είναι το τρίτο επενδυτικό σχήμα, που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή Γερμανών και Ελβετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit, τις προθέσεις τους προτίθενται να γνωστοποιήσουν τις επόμενες ημέρες.


Ιστορική αναδρομή

Τα υδατοδρόμια δεν αποτελούν πρωτόγνωρη επένδυση για την Ελλάδα, καθώς, η λειτουργία τους πηγαίνει σχεδόν ένα αιώνα πριν, αφού το 1918 δόθηκε η πρώτη άδεια πτήσης, ενώ από το 1926, υδροπλάνα εκτελούσαν δρομολόγια, από το Παλαιό Φάληρο (Τροκαντερό) προς την Κωνσταντινούπολη.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1929, η Κέρκυρα αποκτούσε στα Γουβιά, το δικό της υδατοδρόμιο, το ίδιο και η Ρόδος (Μανδράκι), η Σύμη και το Καστελόριζο.


Στη νεότερη ιστορία, οι πρώτες πτήσεις ξεκίνησαν το 2005, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς από την Air Sea Lines (καναδικών συμφερόντων) και με κεντρικό υδατοδρόμιο στο Φάληρο. Τα προβλήματα, ωστόσο της γραφειοκρατίας, δεν άφησαν πολλά περιθώρια για να αναπτυχθεί ο κλάδος. Έτσι, οι πτήσεις υδροπλάνων διήρκεσαν μέχρι το 2008 με τα δρομολόγια να συνδέσουν την Κέρκυρα με τους Παξούς, (με εισιτήριο 50 ευρώ προς τη μία κατεύθυνση), ενώ αργότερα πτήσεις πραγματοποιούνταν και από την Κέρκυρα προς το Πρίντεζι της Ιταλίας. Την ίδια τετραετία, δικά τους υδατοδρόμια διέθεταν επίσης, τα Ιωάννινα και η Πάτρα.


Η Fraport των υδατοδρομίων

Η Ελληνικά Υδατοδρόμια, του Τάσου Γκόβα, φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν τη δημιουργία ισχυρού δικτύου υδατοδρομίων. Ήδη, αποτελεί, την ανάδοχο εταιρεία, που θα δημιουργήσει και θα διαχειριστεί τα πρώτα υδατοδρόμια σε Πάτρα, Κέρκυρα και Παξούς, ενώ να σημειωθεί, ότι αποτελεί την εταιρεία που αδειοδότησε τα 12 πρώτα υδατοδρόμια στην Ελλάδα, στην περίοδο 2004 με 2008. Ειδικά για το υδατοδρόμιο της Πάτρας, έχει συνάψει συνεργασία με την Hellenic Seaplanes (του επίσης έμπειρου, Νικόλα Χαραλάμπους) για το υδατοδρόμιο της Πάτρας. Οι δύο εταιρείες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στο μέλλον, μόλις ξεκινήσει το σερί επενδύσεων για την κατασκευή και διαχείριση υδατοδρομίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Λόγω της εμπειρίας που διαθέτει και του ενδιαφέροντος να συμμετάσχει στα νέα έργα, η Ελληνικά Υδατοδρόμια, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη «Fraport των Υδατοδρομίων», καθώς μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την αδειοδότηση τριάντα επτά υδατοδρομίων. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικά Υδατοδρόμια, συμμετέχουν ο ιδρυτής της κ. Τάσος Γκόβας, η K2 Smart Jets, η Α. Βασιλάκης ΑΕΒΕ, η Chatziandronis Aerospace & Touristic και η ΑΚΤΩΡ Facility Management.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου