Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Πλήθος πιστών στην υποδοχή της Παναγίας Οδηγήτριας στο Φάληρο [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το Νέο Φάληρο υποδέχθηκε πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας.Το πρωτότυπο φυλάσσεται στην
Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.
Ο Γέροντας Αλέξιος, καθηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος παρέδωσε στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ το πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας.
Πλήθος πιστών στην υποδοχή της Παναγίας Οδηγήτριας στο Νέο Φάληρο

Πλήθος πιστών στην υποδοχή της Παναγίας Οδηγήτριας στο Νέο Φάληρο


Η Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, είναι ιστορικά η πρώτη εικόνα της Εκκλησίας, ιστορηθείσα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όπως μαρτυρεί και το σχετικό Μεγαλυνάριο του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο:


«Ἄλαλα τά χείλη τῶν ἀσεβῶν, τῶν μή προσκυνούντων τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, τήν ἱστορηθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἀποστόλου Λουκᾶ ἱερωτάτου, τήν Ὁδηγήτριαν».

Κατά την συναξαριστική παράδοση ο Ιερός Ευαγγελιστής φιλοτέχνησε την εικόνα ζώσης της Υπεραγίας Θεοτόκου και εκείνη την δέχθηκε μετά μεγάλης χαράς και την ευλόγησε λέγουσα:

«Ἡ χάρις τοῦ παρ’ ἐμοῦ τεχθέντος εἴη μετ’ αὐτῆς».

Η Εικόνα αυτή διασωθείσα στην Παλαιστίνη, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Θεοδοσίου Β’ του Μικρού, από την Αυτοκράτειρα Ευδοκία, ως δώρο στην αδελφή του Θεοδοσίου Αγία Πουλχερία και κατετέθη υπ’ αυτής στην Μονή των Οδηγών, της οποίας ήταν κτιτόρισσα.

Η Εικόνα επετέλεσε αναρίθμητα θαύματα (όπως την διάσωση της Κωνσταντινούπολης το 717 μ.Χ., από τους Άραβες) και τελικά καταστράφηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ.




Πηγή:ekklisiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου