Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Τι ανέφερε ο Δ.Χατζηδάκης για τον Διεθνή Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσει και πως θα εγγραφείτε.Λίγες μέρες μόνο έμειναν για να δοθεί η εκκίνηση στον Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο και τους παράλληλους αγώνες. Για ένατη χρονιά επιστρέφει στο αγωνιστικό καλεντάρι της πρωτεύουσας ο Ποδειδώνιος Ημιμαραθώνιος. Στις 22 Απριλίου, πρωταθλητές και ερασιτέχνες δρομείς από 38 χώρες του κόσμου, μικροί και μεγάλοι θα τρέξουν στον πρώτο ιστορικά ημιμαραθώνιο της Αθήνας και στους παράλληλους αγώνες,σε μια όμορφη διαδρομή κατά μήκους της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου που διαπερνά σημαντικά σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Το κορυφαίο μαζικό αθλητικό γεγονός του Παλαιού Φαλήρου

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης «Tα τελευταία χρόνια ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος αποτελεί το κορυφαίο μαζικό αθλητικό γεγονός της Πόλης μας καθώς διακρίνεται για την τεράστια επιτυχία του, τόσο ως προς τη μαζικότητα όσο και ως προς την άρτια οργάνωση του αγώνα και την πλήρη ικανοποίηση των συμμετεχόντων δρομέων. Η απήχηση, η αποδοχή αλλά και η συμμετοχή στον αγώνα έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του Δήμου μας αλλά και της Αττικής και πλέον εκατοντάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό έχουν δηλώσει την συμμετοχή τους στον 9ο Διεθνή Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο που θα διεξαχθεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2018. Ως παλιός αθλητής του στίβου, χαίρομαι ιδιαίτερα για την συμμετοχή, την προσπάθεια και το πάθος των συμμετεχόντων ενώ το μοναδικό εορταστικό κλίμα που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις και τους αγώνες της διοργάνωσης, την μετατρέπουν σε ένα ξεχωριστό αθλητικό, πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός που προσφέρει μοναδική εμπειρία στους δρομείς αλλά και στους θεατές».

Στην ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία στέκεται και ο Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού και Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. «Ο 9ος Ποσειδώνιος ημιμαραθώνιος του Παλαιού Φαλήρου, με μια όμορφη ανανεωμένη διαδρομή που επεκτείνεται σε όλο τον Φαληρικό Όρμο, δίπλα στη θάλασσα και ένα πλούσιο πρόγραμμα εξωαγωνιστικών δράσεων, έχει γίνει πλέον θεσμός. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου συμμετέχει ενεργά στην επιτυχή διοργάνωση του θεσμού και στηρίζει όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και εκπαιδευτικά τον 9οΗμιμαραθώνιο. Η ομάδα του Εθελοντισμού έχει ξεκινήσει ήδη τη προετοιμασία για να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της στην επιτυχή έκβαση των αγώνων. Ο τομέας της Κοινωνικής Πρόνοιας της Αντιδημαρχίας μας συνεργάζεται στενά με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δίνει έμφαση στη πρόληψη του διαβήτη. Το «ευ αγωνίζεσθαι» έρχεται να προστεθεί στη πολύπλευρη δράση και συμπαράσταση προς το συνάνθρωπο μας. Τα παιδιά των σχολείων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου ζωγραφίζουν και αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στη μεγάλη έκθεση ζωγραφικής ,που γίνεται στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Ποσειδωνίου Ημιμαραθωνίου. Σήμερα τρέχουμε και διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή με ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Προβάλουμε τουριστικά το Παλαιό Φάληρο και προσκαλούμε όλους τους επισκέπτες-αθλητές να έρθουν να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της πόλης μας».

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμμάτι, η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι πως λόγω των έργων που πραγματοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, μεταβάλλονται οι παραδοσιακές διαδρομές των δρομέων. Διατηρούνται όμως όλα τα συστατικά που τις έκαναν αγαπητές στο κοινό: την ισόπεδη κλίση, την εύκολη πρόσβαση και φυσική την παραθαλάσσια κίνηση. Ως σημείο αναφοράς της διοργάνωσης παραμένει το Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου όπου για ακόμα μία χρόνια θα λειτουργήσει ως αφετηρία και τερματισμός για όλους τους αγώνες του 9ου Ποσειδωνίου Ημιμαραθωνίου. Η πινελιά που κάνει φέτος τη διαφορά στην πορεία όλων των δρομέων, είναι το πέρασμα για 500 μέτρα από τις ταράτσες των γειτονικών κτηρίων της Εσπλανάδας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να θαυμάσουν την θέα στο πέλαγος από ψηλά!


Έξι αγώνες στο φετινό πρόγραμμα

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι διαφορετικούς αγώνες με μικρές, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των δρομέων. Το βασικό αγώνισμα της ημέρας είναι ο Ημιμαραθώνιος των 21,1 χλμ. Εδώ, οι δρομείς μετά την εκκίνηση θα κατευθυνθούν προς το Θωρηκτό «Αβέρωφ». Περνώντας μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φτάνουν μέχρι τον Ναυταθλητικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας, όπου στρίβουν για να επιστρέψουν στην Μαρίνα Φλοίσβου. Διασχίζοντας το σύνολο του μήκους της, βγαίνουν στην συνέχεια από την νότια πλευρά της στην Λεωφόρο Ποσειδώνος. Συνεχίζοντας την πορεία τους, τρέχουν παραλιακά μέχρι το ύψος της Αμφιθέας για να κάνουν αναστροφή για το στάδιο. Προκειμένου να ολοκληρωθούν τα 21,1 χλμ της διαδρομής, οι δρομείς θα ακολουθήσουν την συγκεκριμένη κίνηση σε δύο γύρους. Λόγω της ιδιαιτερότητας της φετινής χάραξης, η οργανωτική επιτροπή του Ποσειδωνίου, φέτος αποφάσισε προσωρινά να βγάλει εκτός αγωνιστικού προγράμματος την πραγματοποίηση της Σκυταλοδρομίας Ημιμαραθωνίου.

Την ίδια διαδρομή, αλλά σε έναν μόνο κύκλο, θα κάνουν και οι δρομείς που θα επιλέξουν να γραφτούν στον αγώνα δρόμου Τέταρτο Μαραθωνίου, που θα διανύσουν την παραλιακή πορεία. Αντίθετα, εκείνοι που θα δοκιμαστούν στα 5 χλμ της κούρσας Poseidon Athens Fun Run 2 Change Diabetes θα φτάσουν μέχρι τον Ναυταθλητικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας όπου θα κάνουν αναστροφή για να περάσουν την Μαρίνα Φλοίσβου. Δεν θα χρειαστεί να βγουν στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, μιας και ο τερματισμός τους μετά τη διάσχιση της Μαρίνας θα γίνει στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Εντός της Μαρίνας του Φλοίσβου και χωρίς αλλαγές στην διαδρομή της θα πραγματοποιηθεί και ο παιδικός αγώνας Chiquita Athens Kids Run μήκους 1.000 που απευθύνεται σε λιλιπούτοιους δρομείς. Εκεί, θα λάβει χώρα και ο Αγώνας Κοινωνικής Προσφοράς που στηρίζει το έργο του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» για παιδιά με νοητική στέρηση και αυτισμό. Η καταβολή οποιουδήποτε ποσού (προτεινόμενο ποσό 5 ευρώ και πάνω) για εγγραφή αντιπροσωπεύει τη φιλανθρωπική συνεισφορά. Εδώ, δίνονται δύο επιλογές διαδρομής μήκους 1.000 ή 2.000 μέτρων. Όσοι επιλέξουν να τρέξουν ή να περπατήσουν τα 1.000 μέτρα θα κάνον μια βόλτα στο εσωτερικό της Μαρίας για να καταλήξουν στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Αυτή την κίνηση θα κάνουν δύο φορές ως γύρο της Μαρίνας, οι συμμετέχοντες των 2.000 μέτρων πριν τερματίσουν.

Για τους αγώνες, διατίθεται ακόμα περιορισμένος αριθμός εγγραφών στη σελίδα www.poseidon-athenshalfmarathon.com. Τις ημέρες παραλαβής των αριθμών συμμετοχής, θα λειτουργεί γραμματεία για νέα εγγραφές. Την ημέρα του αγώνα, ωστόσο, δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στις λίστες του Ποσειδωνίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ειδικό πιστοποιητικό συμμετοχής κι επίδοσης ενώ μέσω της ιστοσελίδας θα έχουν την ευκαιρία να κατεβάσουν δωρεάν τις φωτογραφίες τους από την εξέλιξη του αγώνα.


Σε όλο το μήκος των διαδρομών μουσικά σύνολα και μεμονομένοι μουσικοί από το Ωδείο Παλαιού Φαλήρου θα παίζουν μελωδίες για να ενθαρρύνουν τους δρομείς και να δημιουργήσουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στα πλαίσια του προγράμματος «Μουσική και Μουσικοί πάνω στο κύμα».

Προάγοντας το κοινωνικό έργο, ο 9ος Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος, συμπάττει με την Πανελληνιονίκη και Κάτοχο του Πανελληνίου Ρεκόρ στο αγώνισμα του Μαραθωνίου, Μαρία Πολύζου. Η μαραθωνοδρόμος, αναλαμβάνει το ρόλο της πρέσβειρας της διοργάνωσης. Παράλληλα, μαζί με την ομάδα της Marathon Team Greece by M.Polyzou την Κυριακή 23 Απριλίου, θα τρέξουν όλοι μαζί για τους σκοπούς του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», αναζητώντας εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στα πλαίσια του προγράμματος «Μαραθώνιος Ζωής» που έχει βάλει σε εφαρμογή η Μαρία Πολύζου και οι δρομείς της από την αρχή της χρονιάς, στην εκκίνηση των αγώνων του θα διεξαχθεί συμβολική λαμπαδηδρομία ενώ εξειδικευμένο προσωπικό του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» θα είναι επίσης εκεί προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τις δράσεις του και όσοι το επιθυμούν να γίνουν επιτόπου εθελοντές δότες μυελού των οστών!

Προκειμένου να γιγαντωθεί ο Αγώνας Κοινωνικής Προσφοράς η οργανωτική επιτροπή του Ποσειδωνίου ενώνει τις δυνάμεις του με την Ελληνική Αστυνομία. Η Αστυνομία θα εκπροσωπηθεί από την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Υ.Φ.Α.Α.) που ανήκει στην Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, την Κυριακή 22 Απριλίου, στην εκκίνηση του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου θα στηθούν 15 διακεκριμένοι αστυνομικοί – αθλητές της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αστυνομίας ώστε να βοηθήσουν στην μετάδοση των μηνυμάτων του «Άλματος». Πρόκειται για Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές που υπηρετούν στο σώμα και προβάλλοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας, συμμετέχουν σε αθλητικές και κοινωνικές δράσεις. Αυτοί οι σημαντικοί αθλητές, στο Παλαιό Φάληρο θα παρουσιάσουν επίσης τα αθλήματα τους στους παρευρισκόμενους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους λιλιπούτειους δρομείς. Ακόμα, θα κάνουν συζήτηση σχετική με την αξία της άθλησης και την σημασία της στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Εναρμονισμένος με τα σύγχρονα πρότυπα διαχείρισης του ενεργειακού αποτυπώματος, ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος από την πρώτη κιόλας διοργάνωση έχει οικολογικό προσανατολισμό. Έτσι και φέτος, συνεχίζεται η δράση «ECO Περιβάλλον. Στάση ζωής!» όπου αποφεύγεται η χρήση έντυπων για τη συμμετοχή στον αγώνα και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Ακόμα, όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά που προκύπτουν από τη διενέργεια του αγώνα όπως τα μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών, συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και προωθούνται για ανακύκλωση.



Σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», και τη συνεισφορά της Colgate-Palmolive θα στηθούν περισσότεροι από 80 κάδοι για το εθελοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών με στόχο να συμβάλουν όλοι στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διοργάνωσης, στην Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο» ασφάλεια βάδισης των δρομέων και στο γρήγορο καθαρισμό και άνοιγμα των δρόμων.

Τα οργανικά απορρίμματα θα τοποθετούνται στους κάδους με την κατάλληλη σήμανση. Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή θα τοποθετήσει στην αφετηρία-τερματισμό δοχεία συλλογής πλεονάζοντος νερού στα οποία θα συγκεντρώνεται νερό το οποίο θα οδηγηθεί για το πότισμα των κήπων και χώρων πρασίνου του Φαληρικού Όρμου.

Με τον ίδιο φορέα, το «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Kόσμο», διοργανώνεται για τρίτη φορά το εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών «Άστα να τρέξουν ξανά», προωθώντας τα για επαναχρησιμοποίηση με κύριο αποδέκτη τοπικούς φορείς του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Οι άνθρωποι του «θα είναι παρόντες την ημέρα του αγώνα συγκεντρώνοντας από τους δρομείς και τους θεατές ζεύγη αθλητικών παπουτσιών τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους. Τα ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών αφού αξιολογηθεί η κατάστασή τους θα προωθηθούν σε ομάδες συνανθρώπων μας που τα έχουν ανάγκη όχι μόνο για να τρέξουν και να αθληθούν αλλά και να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.

Με το σύνθημα «Τρέχω & Βαδίζω. Δίνω αξία στα βήματά μου! Δράση για το Διαβήτη και την Παχυσαρκία. Τώρα!» η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος, σε συνεργασία με εξειδικευμένες υπηρεσίες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και άλλους φορείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη εναντίον του Διαβήτη. Η συνεργασία όλων των πλευρών βασίστηκε στην επιθυμία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη και της Παχυσαρκίας, αλλά και στην ανάγκη να οδηγήσουν όλο και περισσότερους Έλληνες στη σημασία της καθημερινής άσκησης και άθλησης. Ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος και οι Παράλληλοι Αγώνες αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για να έρθουμε πιο κοντά στον υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και στο να μεταφέρουμε μηνύματα στήριξης και ανθρωπιάς στα άτομα με Διαβήτη.

Παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα του Ποσειδωνίου, εκτυλίσσεται κι ένα σύνολο πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στη διοργάνωση. Η πιο χαρακτηριστική είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 4-14 ετών. Με θέμα «Το τρέξιμο είναι παιχνίδι, είναι χαρά! Το τρέξιμο με την παρέα μας είναι μεγαλύτερη χαρά!», οι μικροί συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχεδιάσουν ή να ζωγραφίσουν εικόνες από το μάθημα της ζωγραφικής στα σχολεία ή από κάποια συμμετοχή τους σε αγώνα δρόμου. Αποτύπωσαν αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν δρομική δράση ή άλλων που έχουν δει να τρέχουν. Τα πιο μεγάλα παιδιά, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσω κολλάζ φωτογραφιών ή αποσπασμάτων από έντυπα για να κάνουν πιο πρωτότυπες τις δημιουργίες τους. Όλα τα έργα ζωγραφικής θα δημοσιευτούν στο διαδικτυακό ιστότοπο του Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου. Την αξιολόγηση των έργων κάνει επιτροπή ειδικών ενώ για τους τελικούς νικητές θα γίνει κλήρωση μεταξύ των επικρατέστερων δημιουργιών. Τα έργα που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία, θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου από τις 18 έως 22 Απριλίου.

Για να πάρουν οι ξένοι δρομείς μια γεύση ελληνικού φολκλόρ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρητών Παλαιού Φαλήρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου η «Τιτάνη» θα είναι εκεί ώστε να βάλουν την ξεχωριστή πινελιά τους στην σύσταση του αγώνα. Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές του τόπου καταγωγής τους, θα συμμετάσχουν στις τελετές των απονομών, κουβαλώντας τα μετάλλια για όλους τους νικητές και υποστηρίζοντας με την εντυπωσιακή παρουσία τους την διαδικασία. Παράλληλα, θα κεράσουν τους θεατές και τους δρομείς παραδοσιακές λιχουδιές της περιφέρειάς τους ενώ θα μοιράσουν και ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις τους.

Η διοργάνωση, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, του Δήμου Αλίμου, της Περιφέρειας Αττικής, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α.). Το αγωνιστικό τμήμα, φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Αθλητισμός για όλους» (UESpT) αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑΥ).

πηγή:runnfun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου