Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Έρχονται οι νέες αντικειμενικές:ΦΟΡΟ-ΣΟΚ για ακίνητα σε Φάληρο,Γλυφάδα κ.α!

Σημαντικές θα είναι οι αυξήσεις που θα δουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε πολλές περιοχές, ενώ δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από το τέλος Απριλίου. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να ανακοινωθούν εντός του Μαΐου και να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, στόχος της κυβέρνησης είναι ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει σταθερός στις λαϊκές γειτονιές όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και τα Καμίνια, ενώ τις μεγάλες αντικειμενικές δεν θα γλιτώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα στην Κηφισιά, στο Φάληρο, στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι περιοχές αυτές θα αναγκαστούν να καλύψουν τη διαφορά, ώστε ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ να παραμείνει ως έχει.


Από τα νέα δεδομένα -όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά τη συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιών Ακινήτων εντός της Μεγάλης Εβδομάδας- αναμένεται να επωφεληθούν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε υποβαθμισμένες συνοικίες στο κέντρο της Αθήνας, όπως Πατησίων, Αχαρνών, Λιοσίων, Σταδίου, λεωφόρος Αλεξάνδρας και περιοχές γύρω από την πλατεία Βάθη, καθώς πρόκειται για γειτονιές στις οποίες η ζήτηση εμφανίζει πτωτική πορεία για αυτό και οι εκτιμητές προτείνουν να μειωθούν οι αντικειμενικές τους αξίες.


Ανάμεσα στους «κερδισμένους» θα είναι μάλλον και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια, μεταξύ των οποίων όσοι διαθέτουν ακίνητα σε Λαμία, Άρτα, Αγρίνιο, Τρίπολη και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες ήταν «φουσκωμένες» σε σχέση με τις εμπορικές.


Πάνω από 40% προτείνουν οι εκτιμητές για τιμές ζώνης σε νησιά των Κυκλάδων με έντονη τουριστική δραστηριότητα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, στην Κρήτη αλλά και σε περιοχές που προσελκύουν επενδύσεις στο χώρο του real estate όπως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης και η Γλυφάδα.

Συνοικίες όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς που έχουν πάρει τα πάνω τους την τελευταία διετία λόγω του φαινόμενου Airbnb αναμένεται να δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Στις περισσότερες περιοχές οι εκτιμητές εισηγούνται μικρές αυξομειώσεις 10% - 15%. Σε αυτές ανήκουν κυρίως τα μεσαία προάστια όπως το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, η Ηλιούπολη.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, εκτός όμως από τον ΕΝΦΙΑ, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση κι άλλων φόρων, όπως το τεκμήριο κατοικίας, το αφορολόγητο 1ης κατοικίας, το τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, η γονική παροχή ακινήτων, η κληρονομιά και η δωρεά ακινήτων, το ΦΠΑ νεόδμητων και τα τέλη εγγραφής ακινήτων, το πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου και το τέλος εγγραφής και μεταγραφής.


με πληροφορίες και από το huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου