Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Τι αλλάζει στις εκλογές και την τοπική αυτοδιοίκηση!

Το αργότερο αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πάνος Σκουρλέτης δίνει προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Θεσπίζεται επόπτης νομιμότητας, προβλέπεται “κατηγοριοποίηση” των δήμων, το πράσινο περνάει στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ενώ οι Δήμοι θα μπορεί να συστήνουν υπηρεσίες ειδικού σκοπού στον τομέα της κοινής ωφέλειας.

Οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες πλέον θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αντί για πέντε που πραγματοποιούνται τώρα, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο νόμος Ραγκούση. Έτσι, αντί για τις 26 Μαΐου 2019, θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019. Πιθανότερες ημερομηνίες μάλιστα είναι η 13η και -εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος- η 21η Οκτωβρίου του νέου έτους, ενώ με ειδικό νόμο θα παραταθεί η θητεία των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών έως το τέλος του 2019, οι δε επόμενοι θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020, αντί της 1ης Σεπτεμβρίου του 2019.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και συνεπώς οι έδρες θα μοιράζονται αναλόγως με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ενώ για την εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη απαιτείται 50%+1 των ψήφων, ποσοστό που αν δεν συγκεντρώνεται στον πρώτο γύρο θα διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο πρώτων της πρώτης Κυριακής.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θεσπίζει επόπτη εργασίας, ο οποίος θα λάβει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο νομιμότητας από την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, ενώ θα “κατηγοριοποιεί” τους δήμους (π.χ. νησιωτικοί, ορεινοί, αγροτικοί) ώστε να προγραμματίζονται περισσότερο “στοχοποιημένες” πολιτικές.

Επίσης, το πράσινο περνάει στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, ενώ οι Δήμοι θα μπορούν π.χ. να συστήνουν εταιρείες ειδικού σκοπού στον τομέα της κοινής ωφέλειας, όπως π.χ. για παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ή για το φυσικό αέριο.


πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου