Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Nέος ΕΝΦΙΑ:Πόσο μπορεί να φτάσει ο φόρος για σπίτι 100τμ στο Π.Φάληρο!

Μεγάλους χαμένους και απογοητευμένους θα έχει ο νέος ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει λόγω αναμενόμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα απογοητευθούν καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος για την ακίνητη περιουσία τους θα παραμείνει στο ύψος του μαζί με άλλους διότι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν το εκκαθαριστικό του φόρου.


Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ.


Πάντως με δεδομένο πως ο φόρος στα ακίνητα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ τα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θέλουν τον ΕΝΦΙΑ:


Να «φουσκώνει» κατά 3,5% έως και 33% για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει λόγο αλλαγής του κλιμακίου για τον υπολογισμό του φόρου.


Να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για μια μεγάλη μάζα ιδιοκτητών ακινήτων.


Τα κλιμάκια


Το τρικ για να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ είναι οι «χειρουργικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Με τον τρόπο αυτό πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ.


Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.


Η τύχη πάντως του ΕΝΦΙΑ θα κριθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο μετά το μπλόκο που έβαλαν οι δανειστές.


Παραδείγματα υπολογισμού ΕΝΦΙΑ


Διαμέρισμα δευτέρου ορόφου 80 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη με δύο προσόψεις και έτος κατασκευής το 1998. Η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ το τ.μ. και ΕΝΦΙΑ 253,84 ευρώ. Αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί στα 900 ευρώ το τ.μ. τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 262,91 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,6%.


Διαμέρισμα του πρώτου ορόφου 100 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο με μια πρόσοψη και έτος κατασκευής το 1995. Η τιμή ζώνης σήμερα ανέρχεται σε 1.600 ευρώ το τ.μ. και ο ΕΝΦΙΑ σε 477,23 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 2.040 ευρώ το τ.μ. τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 636,30 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 33,3%.


Σε διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Κηφισιά με δύο προσόψεις και έτος κατασκευής το 1995 με τιμή ζώνης 3.800 ευρώ το τ.μ. ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1.233,15 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης μειωθεί στα 3.600 ευρώ το τ.μ. τότε ο φόρος ακινήτων παραμένει αμετάβλητος στα 1.233,15 ευρώ καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του φόρου.


Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα


Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου