Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Αυτοί είναι οι Τούρκοι που αγοράζουν σπίτια στο Π.Φάληρο και στα Ν.Προάστια

Οι Τούρκοι είναι η τρίτη αριθμητικά εθνότητα που έχει λάβει χρυσή βίζα από την Ελλάδα.
Επιχειρηματίες που επιθυμούν να κινούνται ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έντονη την ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα τους ειδικά μετά το αποτυχημένο τελευταίο πραξικόπημα, είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Τούρκοι οι οποίοι αγοράζουν ακίνητο στην Ελλάδα. Επιλέγουν να διατηρούν χαμηλό προφίλ αποφεύγοντας τη δημοσιότητα και έχουν τον φόβο μιας ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη γειτονική χώρα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων, ενώ παρά τα επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών, αισθάνονται οικεία στην Ελλάδα μεταδίδοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα έχει κυρίως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο της γείτονος.


Τα παραπάνω καταγράφουν Έλληνες μεσίτες για τους Τούρκους πελάτες τους προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα από πολίτες της γειτονικής χώρες που σπεύδουν να προλάβουν τυχόν δύσκολες εξελίξεις αλλά και να διασφαλίσουν την είσοδό τους στις αγορές της Ε.Ε. και αυτό παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

«Αναμένουμε ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος από την γείτονα χώρα εντός των επόμενων μηνών με σκοπό να έχουν βήμα στη Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ταυτόχρονα να εξάγουν τις οικονομίες τους και να εξισορροπήσουν τη χασούρα τους από την τουρκική λίρα» αναφέρει στο mononews.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Η τάση της αγοράς ακινήτων από Τούρκους υπηκόους έχει ενισχυθεί και εξαιτίας της χρυσής βίζας που δίνει η Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον εξαγοράσουν κατοικία στη χώρα μας αξίας το λιγότερο 250.000 ευρώ. Άλλωστε, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει το Enterprise Greece, οι Τούρκοι είναι η τρίτη αριθμητικά εθνότητα που έχει λάβει χρυσή βίζα από την Ελλάδα (222 σε σύνολο 2.305 στοιχεία μέχρι και το 2017) με πρώτη τους Κινέζους (1.011) και δεύτερη τους Ρώσους (395).

Το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών απαιτεί τη μικρότερη επένδυση σε αγορά ακινήτου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προσέλκυσης ξένων υπηκόων είναι μεν αξιοσημείωτα, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ικανοποιητικά, δεδομένων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα χρειάζεται να λυθούν σειρά από γραφειοκρατικά προβλήματα, κυρίως στα προξενεία.

Η Ελλάδα έχει καταστεί ελκυστική και εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των τιμών των ακινήτων με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις ελάχιστες αγορές real estate που μπορεί να υποσχεθεί κέρδη σε ορίζοντα 5 – 7 ετών για τους Τούρκους που εκτός από τη χρυσή βίζα ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν κεφάλαια για να εξισορροπήσουν τη ζημιά από την πτώση της τουρκικής λίρας.

Οι περιοχές που επιλέγουν οι Τούρκοι είναι κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής,Γλυφάδα, Βούλα, Παλαιό Φάληρο, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα και Άλιμος με ποσά που δεν ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της E-Real Estates, ορισμένοι επιλέγουν να επενδύσουν σε ομάδα ακίνητων (2 – 3) στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής αξίας 250.000 – 300.000 ευρώ, ενώ άλλοι αναζητούν ολόκληρες πολυκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται (χρήζουν ανακαίνισης) και με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ ανά τ.μ.. Ενδιαφέρον από Τούρκους καταγράφεται και για ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,κυρίως στη περιοχή της Αγίας Σοφίας (ιστορικό κέντρο), το παραλιακό μέτωπο και το Πανόραμα.


πηγή:mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου