Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές στο Π.Φάληρο κ.α δήμους

Επί της απόφασης αυτής  δεν μπορεί να υποβληθεί κάποια νέα προσφυγή,
αλλά μπορεί επιπλέον να αξιοποιηθεί από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για τη διεύρυνση στο μέλλον της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε περισσότερες ημέρες ή σε περισσότερες περιοχές.

«Ναι» στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας τις αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης με την οποία επιτρεπόταν να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Επί της απόφασης αυτής όχι μόνον δεν μπορεί να υποβληθεί κάποια νέα προσφυγή, αλλά μπορεί επιπλέον να αξιοποιηθεί από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για τη διεύρυνση στο μέλλον της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε περισσότερες ημέρες ή σε περισσότερες περιοχές.

Κύκλοι της αγοράς που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εμφανίζοντας χθες ικανοποιημένοι από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, τόνιζαν όμως ότι το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι ο επανακαθορισμός με πιο ορθολογικά κριτήρια των περιοχών στις οποίες θα εφαρμόζεται το μέτρο.

Ειδικότερα, με την απόφαση 18/2019, η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου, κρίθηκε συνταγματική η απόφαση 75812/6-7-2017 που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, με τις περισσότερες πιέσεις για περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων να ασκούνται τότε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προέβλεπε τα εξής:

Τα καταστήματα επιτρεπόταν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (με εξαίρεση αυτής που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου) σε τμήματα, κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, που ανήκουν στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, σε τμήμα του Δήμου Πειραιώς, σε τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου των Σπάτων. Με τον νόμο 4472/2017, που προηγήθηκε της επίμαχης υπουργικής απόφασης, είχε ήδη θεσπισθεί η δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές από Μάιο έως Οκτώβριο για τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, η εν λόγω ρύθμιση «δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη – σε εθνική κλίμακα– τουριστική κίνηση». «Πράγματι», σημειώνει η πλειοψηφία, «η επίμαχη υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στοn τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός».

Κατά της απόφασης Παπαδημητρίου είχαν προσφύγει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και άλλοι φορείς. Από την άλλη, σε παρεμβάσεις υπέρ της υπουργικής απόφασης είχαν προβεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης Παπαδημητρίου, θεωρώντας ότι κακώς έχει αποκλεισθεί από τη δυνατότητα να μπορεί να λειτουργεί τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είχε καταθέσει και η εταιρεία McArthurGlen Athens που διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.


πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου