Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν κρύο ντους,λόγω καύσωνα

Υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να αποφεύγουν το κρύο ντους... όση ζέστη κι αν κάνει, επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους


Τώρα που το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού έρχεται δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα κρύο ή δροσερό ντους.

Υπάρχουν όμως ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που θα πρέπει να αποφεύγουν το κρύο ντους όση ζέστη κι αν κάνει, επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Ποιες είναι αυτές οι ομάδες;

Ο Βρετανός καθηγητής James Goodwin, φυσιολόγος και επικεφαλής ερευνητής στον οργανισμό Help the Aged στην Βρετανία, τονίζει ότι από 75 ετών και άνω τα κρύα ντους πρέπει να αποφεύγονται επειδή «το σώμα από αυτήν την ηλικία και πέρα δεν μπορεί να ελέγξει πολύ καλά την θερμοκρασία του, η καρδιά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις «απαιτήσεις» του σώματος και επίσης το σώμα δεν έχει πλήρως την δυνατότητα να ισορροπεί το αλάτι και το νερό». Για τους τρεις αυτούς λόγους τα άτομα άνω των 75 είναι αρκετά ευαίσθητα στις μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Όταν λοιπόν ζεσταίνονται πολύ, ούτε κρύα ντους πρέπει να κάνουν, ούτε να ρίχνουν κρύο νερό στο σώμα τους για να δροσιστούν, αλλά να προτιμούν το χλιαρό νερό που και θα τους δροσίσει και δεν θα διαταράξει την θερμοκρασία του σώματός τους.

Ο Δρ. Goodwin επίσης εξηγεί ότι «όταν το δέρμα δέχεται το κρύο νερό πάνω του «κλείνει» και στέλνει όλο το ζεστό αίμα πίσω μέσα στο σώμα, ανεβάζοντας την θερμοκρασία του» και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κρύα ντους αλλά και για την συνήθεια που έχουν ορισμένοι να ρίχνουν λίγο κρύο νερό πάνω τους όταν ζεσταίνονται. Ο Βρετανός ειδικός συστήνει χλιαρά ντους και φυσικά όσο το δυνατόν πιο δροσερά δωμάτια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, το ανθρώπινο σώμα μάχεται για να κρατήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σε μια σταθερή θερμοκρασία 36-37°C, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται. Αυτή είναι η θερμοκρασία στην οποία τα όργανα λειτουργούν κανονικά και υπάρχει μικρή ανοχή για να αλλάξει. Για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, το σώμα αρχίζει την άντληση του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος, όταν αισθάνεται ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται πολύ. Αυτό προσθέτει επιπλέον πίεση στην καρδιά και, καθώς το νερό εξατμίζεται από το αίμα, αυτό πήζει, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Εάν η θερμοκρασία του πυρήνα συνεχίζει να αυξάνεται, οι μύες σταματούν να λειτουργούν σωστά, λόγω της ποσότητας του νερού και των αλάτων που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Τελικά, όταν ο εγκέφαλος φθάνει στους 38,5°C, το σώμα υποφέρει από θερμοπληξία. Αν η θερμοκρασία δεν μειωθεί γρήγορα σε αυτό το στάδιο, υπάρχει κίνδυνος θανάτου.

Τα προβλήματα της θερμικής καταπόνησης στο σώμα γίνονται ολοένα και πιο σοβαρά με την ηλικία. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα άτομο, τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι η δυνατότητα του οργανισμού του να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου