Kάντε μας LIKE στο Facebok για να ενημερώνεστε αυτόματα

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Έφυγε απο τη ζωή η διευθύντρια του Μουσείου Παιχνιδιών

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη για τον θάνατο της.



Η Μαρία Αργυριάδη, η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών που κληροδότησε τη συλλογή της στο Μουσείο Μπενάκη και είχε την ικανοποίηση να δει την δωρεά της στο «Μουσείο Παιχνιδιών» του Μουσείου Μπενάκη, στον Πύργο Κουλούρα στο Φάληρο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.


Η Μαρία Αργυριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π.

Από το 1970 άρχισε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια (ελληνικά και ευρωπαϊκά) και η αγάπη της γι' αυτά, και ιδίως για τις κούκλες, την έκαναν να ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη τους. Η συλλογή της, στην πορεία εξελίχθηκε σε μία από τις δέκα σημαντικότερες στην Ευρώπη.



Το Μουσείο Μπενάκη την αποχαιρετά με την ακόλουθη επιστολή:

«Η Μαρία κληροδότησε σε όλους μας μια σειρά μελετών και ένα ολόκληρο μουσείο πάνω στο αγαπημένο της θέμα, τα παιδικά παιχνίδια. Η γνώση της, βαθιά και ευρύτατη, όπως μπορεί να βεβαιώσει καθένας που είχε την τύχη να συνομιλήσει μαζί της, εκπήγαζε από δεκαετίες ενασχόλησης συνταιριασμένης με πραγματικό πάθος και με απέραντη γενναιοδωρία.

Αυτή η γενναιοδωρία δεν εκφράστηκε στην προσφορά μόνο του υλικού αποθησαυρίσματος του πάθους της, της συλλογής παιχνιδιών, αλλά και στην προσφορά του χρόνου που αφιέρωσε στη δημιουργία, την τεκμηρίωση και τη λειτουργία ενός ολόκληρου μουσείου.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την παρότρυνση του Αγγελου Δεληβορριά το 1991 υπογράφηκε η δωρεά της και σε αυτή την πράξη προσφοράς η Μαρία παρέμεινε αφοσιωμένη. Αλλωστε, την εκλάμβανε ως υποχρέωση και εργάστηκε για αυτήν για τρεις δεκαετίες έως τα εγκαίνια του Μουσείου Παιχνιδιών τον Οκτώβριο του 2017.

Για το πάθος της, για την αφοσίωσή της, για τη γενναιοδωρία της, για την αγάπη της, πολλά απομένει να ειπωθούν.

Σήμερα, ημέρα του αποχωρισμού, την ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερε».




Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη για τον θάνατο της

Πληροφορούμενος τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της διευθύντριας του Μουσείου Παιχνιδιών Μαρίας Αργυριάδη, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
¨Με θλίψη πληροφορήθηκα το δυσάρεστο νέο του θανάτου της Μαρίας Αργυριάδη. Η προσφορά της και η συνεισφορά της στην ίδρυση και την λειτουργία του Μουσείου Παιχνιδιών υπήρξε σημαντική προσφέροντας στην Πόλη μας ένα πραγματικό κόσμημα, ένα ξεχωριστό Μουσείο, μια εστία πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών. Παρόλο που έφυγε από κοντά μας η συλλογή των αγαπημένων της παιχνιδιών πάντα θα μας την θυμίζουν και θα μας συντροφεύουν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της, στους οικείους της και τους συνεργάτες της¨.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μαρία Αργυριάδη, υπήρξε η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών που κληροδότησε τη συλλογή της στο Μουσείο Μπενάκη και είχε την ικανοποίηση να δει την δωρεά της στο «Μουσείο Παιχνιδιών» του Μουσείου Μπενάκη, στον Πύργο Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π. 

Από το 1970 άρχισε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια (ελληνικά και ευρωπαϊκά) και η αγάπη της γι' αυτά, και ιδίως για τις κούκλες, την έκαναν να ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη τους. Η συλλογή της, στην πορεία εξελίχθηκε σε μία από τις δέκα σημαντικότερες στην Ευρώπη.







με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου